Östen Mäkitalo är död

2011-06-20 09:51  
Östen Mäkitalo Foto: Scanpix

En av mobilvärldens förgrundsfigurer, Östen Mäkitalo, är död. Hans betydelse för den mobila utvecklingen har till och med fastslagits i en doktorsavhandling.

Östen Mäkitalo blev 72 år. I sin ungdom gjorde Östen Mäkitalo strax över 11 sekunder på 100 meter. Mer känd är han som mannen bakom mobilstandarder som nmt och gsm.  

Han användes flitigt i tv-reklamen inför Telias börsnotering, där han presenterades som Mr Mobile. Det var då han blev känd även utanför mobilbranschen.

Östen Mäkitalos betydelse för mobilutvecklingen har till och med fastslagits i en doktorsavhandling: "Han hade förmågan att formulera kraven på öppna standarder och tekniska lösningar som pressade mobilteleföretagen att anstränga sig till det yttersta".

Östen Mäkitalo var elektronikingenjör från KTH, som blev teknologie hedersdoktor på Chalmers. Han började på dåvarande Televerket redan 1961, där var han senare bland annat chef för Telia Research, men också ansvarig för strategi och framtidsfrågor på Telia Mobile.

Sedan 2006 var Östen Mäkitalo gästprofessor på KTH@wireless, där han fick jobba med sitt stora intresse – kombinationen av mobil teknik och affärer.  Det var också till Wireless@KTH som Östen Mäkitalo väntades tillbaks när han återhämtat sig från sina hjärtproblem.  

De senaste åren propagerade Östen Mäkitalo för mer forskning på människornas behov av mobilitet, och mindre på tekniken. För att lyckas måste både operatörer och leverantörer förstå mer om människors vardag, menade han. 

­–Den  tredje generationens mobilsystem kom att handla för mycket om högre datahastighet i stället för om användarbehov, konstaterade Östen Mäkitalo i en intervju i Ny Teknik för några år sedan.

–Det krävs forskningsinsatser för att kartlägga vad folk gör i sin vardag. Mer beteendeforskning! Först när folk tycker sig behöva tjänsterna, slipper man pracka på dem något de inte vill ha, sa han också.

Östen Mäkitalo har fått många utmärkelser under åren. Allt ifrån en guldmedalj från Ingenjörsvetenskapsakademien till HM Konungens Medalj i serafimerordens band.

Mer om: Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt