OS har redan utsatts för flera hackerattacker

2018-02-07 16:01  
Vinter-OS i Pyongyang kan gå till historien som de mest hackerutsatta olympiska spelen hittills. Foto: Imago sport

Två stora angrepp har redan avslöjats. Vinter-OS i Pyeongchang kan gå till historien som de mest hackerutsatta olympiska spelen hittills.

Redan inför de olympiska vinterspelen i Pyeongchang har två hackerskandaler avslöjats. Ett dataintrång som resulterat i läckta dokument, och ett troligen nordkoreanskt försök till att spionera på de sydkoreanska organisatörerna.

Det kanske bara är början. Wired har intervjuat säkerhetsfirmor som menar på att det finns risk för ytterligare läckor och intrång medan spelen pågår.

– Det finns ingen anledning att tro att operationerna är över bara för att material har släppts, säger Kyle Ehmke på Threatconnect till Wired.

Den troligen nordkoreanska attacken mot OS har fått smeknamnet "operation gulddrake" av it-säkerhetsföretaget McAfee. Turistorganisationer, OS-arrangörer och skidorter har fått bluffmejl som innehåller en trojan som kan spionera på offrens datorer.

Den andra, mer kända hackerkampanjen kommer från en grupp som kallas APT28, och har starka kopplingar till rysslands militära underrättelsetjänst. De har under vintern släppt samlingar av dokument som tros ha stulits i ett dataintrång mot Internationella olympiska kommittén, IOK.

Simon Campanello

Mer om: OS Hacker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt