OS 2020 kan sändas superupplöst

2012-08-06 15:01  
Om 8 år kan alla sändningar visas superhögupplöst. Foto: Scanpix

Om Tokyo får arrangera de olympiska spelen 2020 kommer sannolikt alla sändningar ske i formatet SHV, 16 gånger skarpare än dagens HDTV.

De första trevande försöken att visa delar av olympiska spel i Super Hi Vision SHV görs nu i London. Invigningen av OS den 27 juli, liksom vissa sportevenemang, videofilmas och visas på några stora skärmar i upplösningen 7680 x 4320 pixlar. Även avslutningen den 12 augusti videofilmas i SHV.

Bakom dessa test står japanska NHK och företaget Panasonic, tillsammans med brittiska BBC och Olympic Broadcast Services. Förutom på särskilda storbildsskärmar i London visas sändningar även i på några andra utvalda ställen i Storbritannien, Japan, USA.

Men till 2020 räknar japanska NHK med att SHV-sändningar ska vara så pass väl utprovade, och försäljningen av tv-apparater som klarar denna upplösning har kommit igång, så att det blir möjligt att sända allt material från de olympiska spelen superupplöst om tävlingarna hålls i Tokyo.

Konkurrenter om värdskapet för OS 2020 är Istanbul och Madrid. Beslut fattas 7 september 2013.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt