Operatörer lovar spärr på trafiken

2010-06-01 23:00  

En nyhet i sommar är att operatörerna måste sätta en saldospärr på omkring 600 kronor vid resa inom EU och varna strax innan kunden når taket. Kunden kan då välja att börja från noll igen.

Spärren gäller den samlade trafiken vid roaming, både samtal, sms och data.

Från den 1 juli ska den införas för alla kunder som inte aktivt valt att avstå eller valt ett annat belopp, och de svenska operatörerna har redan aktiverat den.

- - - - -

Lätt bli skinnad utanför Europa

Om det är dyrt med mobilsurf vid resa i Europa är det hutlöst i resten av världen.

Roamingavgifter utanför EU är fortfarande helt oreglerade, och normalpriset ligger idag på 120 kronor per megabyte – fyra gånger högre än vid resa i Europa.

Det betyder att en enda kartbild i mobilen kostar runt 30 kronor, startsidan på nyteknik.se drygt 200 kronor och en musikvideo på Youtube över 300 kronor.

Den saldospärr på 600 kronor som europeiska operatörer måste införa för sina resande kunder i sommar gäller dessutom bara för resa inom Europa.

Bara vissa operatörer väljer att införa spärren även i resten av världen.

Utanför Europa får man troligen alltså ingen varning när mobilräkningen skenar.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt