Operativsystem utan buggar

2009-08-21 14:22  

Det finns ett operativsystem utan irriterande buggar, och det är matematiskt bevisat. Det handlar tyvärr inte om nästa version av Windows eller Mac OS X, utan om en mikrokärna för inbyggda system.

Operativsystemet heter SEL4, Secure Embedded L4. It-institutet Nicta i Australien har utfört det formella beviset, och avknoppningsbolaget OK Labs tänker nu försöka använda samma process med det kommersiella syskonsystemet OKL4.

Tillämpningen för detta specialiserade operativsystem finns i finans- och telekomvärlden. Det ska användas för att köra virtualiserade system, det vill säga servrar där program från olika operativsystem körs parallellt. Med ett bevisat buggfritt system blir det lättare att garantera att programmen inte stör varandra, och att det blir svårare att hacka sig till känslig information.

Windows XP består av 40 miljoner rader kod, SEL4 av bara 7500. Det kan därför ta ett tag innan skrivbordssystemen blir garanterat felfria.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt