Opera Mini får flikar för mobil webbsurf

2009-09-16 13:16  

Norska Opera släppte på onsdagen en ny version av webbläsaren Opera Mini för helt vanliga mobiler. Nytt är bland annat flikar som idag är standard på fullmogna webbläsare.

Nu kan man ladda ner Opera Mini 5.0 i testversion. Webbläsaren är liksom tidigare ett litet javaprogram som fungerar på i stort sett alla vanliga mobiler.

Grundtekniken är också densamma -- genom att webbsidor först laddas ner till Operas servrar i Oslo, komprimeras och därefter skickas ut till mobilerna, går surfandet omkring tio gånger snabbare och kräver omkring tio gånger mindre datatrafik än med mobilens vanliga webbläsare.

Jämförelsen gäller även avancerade mobiler som exempelvis Iphone eller Nokia N97.

Tekniken används nu även i Operas webbläsare för datorer,och kallas då turbo.

Nytt i version 5 är flikar som idag används i alla fullstora webbläsare och som gör att man kan ha flera webbsidor öppna samtidigt.

Även lösenordshantering är nytt och gör att användarnamn och lösenord till webbsidor kan sparas.

Startsidan har fått nytt utseende och har nu nio klickbara bilder på webbsajter som kan väljas som snabblänkar. Utseendet påminner om senaste versionen av Apples webbläsare Safari.

Opera har också anpassat webbläsaren så att den fungerar både för vanliga mobiler med knappsats och för pekskärmsmobiler som i tidigare versioner lidit av att många kommandon och genvägar styrs med knappsatsen.

Vissa funktioner som finns sedan tidigare, exempelvis synkronisering av bokmärken via ett användarkonto hos Opera, är tillfälligt avstängda i testversionen.

Opera Mini 5 finns nu också i en specialversion för Blackberry-mobiler. Programmet ska inte förväxlas med Opera Mobile som är en vanlig webbläsare för mobiler och alltså laddar ner webbsidor i sin fulla storlek.

Mats Lewan

Mer om: Opera Webbläsare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt