Omfattande intrångshärva har nått rättssalen

2017-09-26 12:54  
Foto: TT

När bluffmejlens bilagor öppnades spreds en skadlig kod till kända storföretag – och på så vis kunde en misstänkt 38-åring nästla sig in hos bolag och lura till sig miljonbelopp.

(Artikeln har uppdaterats)

Nu börjar en av Malmö tingsrätts mest omfattande rättegångar hittills.

Härvan nystades upp i fjol och hjärnan bakom alltihop är enligt polisen en 38-årig man som lever ett stillsamt liv i Malmö. Han beskrivs inte som något it-snille, men har haft tillgång till lättanvända och avancerade verktyg för att ta sig in hos ett 20-tal företag, fyra banker och finansiella institut och dessutom till exempel Kriminalvården samt Sverigedemokraterna.

– Är du intresserad av en sak kan du alltid förkovra dig och bli bra, konstaterade polisens utredningsledare Stefan Larsson när mastodontåtalet väcktes förra veckan.

Ytterligare sju personer åtalas för medverkan. De har till exempel tagit emot mobiltelefoner och datorer som huvudmannen lyckats lura till sig och sålt vidare. Tiotusentals sidor ingår i förundersökningen och stämningsansökan är på över 200 sidor.

– Det här fallet är väldigt unikt och stort, både till antalet brott och till spridningen, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i Syd.

Läs mer: Sverigedemokraterna drabbade av jättebedrägeri

Telefonavlyssningar och spaning kombinerad med information från beslagtagna datorer finns bland åklagarsidans bevisning. Ett 50-tal poliser i hela landet har arbetat i det första nationellt prioriterade ärendet, och som mest har tretton åklagare i Sverige varit inkopplade.

– Tack vare polisens kartläggningsarbete kunde vi se ett mönster i anmälningarna och sedan kunde vi till slut urskilja huvudmannen och personer runt honom, säger kammaråklagare Helena Ljunggren.

Här är några exempel på företag som enligt åtalet utsatts för grova intrång och bedrägerier av den 38-årige Malmöbon och i vissa fall av hans medhjälpare.

Swedbank: 38-åringen har lurat företrädare för Swedbank att betala ut 4,3 miljoner kronor till ett bolag som han själv eller en medgärningsman kontrollerade, enligt åtalet. I kommunikation med banken utgav han sig för att företräda ett företag som skulle köpa en stor maskin. Sedan skickade han falska fakturor, beställningsunderlag och intyg avseende maskinen, vilket ledde till att Swedbank betalade ut beloppet.

Klarna: Med vilseledande metoder misstänks 38-åringen ha fått Klarna att felaktigt betala ut drygt 2,4 miljoner kronor. Genom en falsk mejladress, en manipulerad pdf av ett pass samt en falsk ändringsanmälan ska han ha fått Klarna att ändra utbetalningskonto för en av sina verkliga kunder.

Sverigedemokraterna: Fyra personer fick mejl med skadlig kod, minst en av dem öppnade bilagan. Det ledde enligt åtalet till att 38-åringen kunde få tillgång till och ändra uppgifter som är avsedda för automatiserad behandling hos SD. Han ska aktivt ha samlat användarnamn och lösenord med mera.

Kriminalvården: Vid några tillfällen 2016 misstänks 38-åringen ha begått dataintrång mot myndigheten. Beskrivningen av gärningen påminner om intrånget mot Sverigedemokraterna.

Läs mer: Svensk liga åtalas för rekordstora dataintrång

Åtalet handlar om grova bedrägerier för cirka 25,5 miljoner kronor och försök till grova bedrägerier på 15 miljoner kronor. Åtta miljoner kronor som inte hann säkras av finanspolisen har gått in på konton, ofta till bolag, i Sverige. Sedan har de snabbt förts vidare, ibland till svenska konton och ibland till utländska.

Åklagartrion som presenterade åtalet ska kräva åtta års fängelse för den misstänkte huvudmannen. Han har nått maxstraffet för den här typen av brott, säger kammaråklagare Ljunggren och betonar att brottsligheten är allvarlig.

Flera av bedrägerierna erkänns av den utpekade 38-åringen, men han nekar till dataintrång, berättar hans försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius. Advokaten säger att 38-åringen inte alls är någon huvudman, utan att han har arbetat på uppdrag av andra.

Nu väntar 55 rättegångsdagar i tingsrätten, inte förrän i februari väntas den avslutas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt