Ola Berglund ger upp - Johan Wall vd i Enea

2004-02-06 10:38  
Hem från USA.

Förre Framfabchefen Johan Wall tar över som vd i Enea Data efter Ola Berglund som kroknat. Enea är ett av Sveriges äldsta datakonsultföretag med en ärorik historia från Internets barndom då Enea var den första den svenska kontakten med internet.

- Johan Wall har visat att han kan leda och utveckla kunskapsföretag, att han kan it och telekom och att han dessutom har en stark marknadsprofil, säger Eneastyrelsens ordförande Staffan Ahlberg i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

Johan Wall, från tiden då han startade Netsolutions.
Johan Wall är son till den legendariske finansmannen Anders Wall, som var en av de dominerande företagsledarna i Sverige under 1970- och 1980-talet.

Johan Wall, som är född 1964, blev civilingenjör vid KTH på 80-talet och for till USA för att jobba inom den amerikanska it- och telekomindustin, bland annat hos teleoperatören Verizon i Boston.

En av Sveriges internetpionjärer
Han flyttade hem till Sverige på 90-talet och startade internetkonsultföretaget Netsolutions 1995, när Sverige fullkomligt exploderade av nya konsultföretag som profilerade sig mot digital företagskommunikation.

Netsolutions gick 1999 samman med den jämngamla konsultbyrån Framtidsfabriken, som döptes om till Framfab. Jonas Birgersson var vd och koncernchef och Johan Wall var chef för Framfabs svenska och internationella konsultverksamhet.

När marken gungade under Jonas Birgersson och Framfab tog Johan Wall över vd-skapet 2000 för att rekonstruera företaget. Han stannade kvar i två år och for sedan tillbaka till USA, där han de senaste åren varit vid Stanford University i Kalifornien.

- Enea är i ett intressant läge med moderna och tekniskt avancerade produkter, världsledande kunder och en global närvaor med ytterst kompetenta medarbetare. Det verkar finnas god potential för att utveckla bolaget vidare, säger Johan Wall i Eneas pressmeddelande.

Johan Wall tillträder den 29 mars.

Enea = realtidsoperativsystem
Enea har genomgått en rad tuffa år, med stora förluster både i konsultverksamheten och i programvarudelen. Eneas realtidsoperativsystem Enea OSE har spåtts en lysande framtid, men telekomkrisen lade krokben ivägen.

Den senaste tiden har det dock ljusnat väsentligt för Enea och när man för ett par veckor sedan tecknade ett nytt långtidskontrakt med Nokia blev det fart på Eneas börskurs.

Enea, som egentligen står för Engmans Elektronik AB, startades 1968. Den nuvarande informationschefen Karl-Erik Ericsson berättar för nyteknik.se att Enea i slutet på 1960-talet fick en beställning från Standard Radio för Luftfartsverkets räkning på ett nytt ledningssystem för flygtrafiken.

Det blev starten för Eneas fortsatta äventyr inom operativsystem.

Nästa avstamp kom på 80-talet när mikroprossesorerna kom och det blev möjligt att bygga in mer programvara i elektroniken. Enea fick många beställningar på operativsystem från bildskärmstillverkare men det stora lyftet kom när Ericsson började köpa Eneas tjänster.

Ericsson lät Enea vidareutveckla sitt realtidsoperativsystem för Ericssons mobiler och Ericssons basstationer och på den vägen är det. I dag har Enea både Ericsson, Nokia, Alcate, Motorola, Texas Instruments, Agere och Infineon som kunder.

Enea = svenska toppdomänen
När internet spred sig utanför universitetsvärlden var det Enea som skötte den svenska verksamheten. Den europeiska internetkabeln MCVAX landade hos Enea och Björn Eriksen, som sedan gick till KTH och tog med sig uppdragen att hantera den svenska domänen jobbade då på Enea.

- Enea var i princip den svenska domänen fram till 1986, berättar Karl-Erik Ericsson för nyteknik.se. Min egen mejladress var först enea!kee, sedan kee@enea och därefter, när toppdomänen .se infördes, kee@enea.se, säger Karl-Erik Ericsson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt