Oklart om grön mobil verkligen är grön

2008-10-13 13:35  
Nokia 3110 Evolve marknadsförs som "grön"

En efter en presenterar mobiltillverkarna "gröna" telefoner, med skal av bioplast framställda av majs- eller potatisstärkelse. Men det saknas uppgifter om energiförbrukningen i hela framställningskedjan hävdar kritiker.

Nokia och Samsung är några av de mobiltillverkare som visar upp en "grön" attityd genom att erbjuda modeller med skal tillverkade av bioplast.

Men experter som arbetat med bioplaster låter sig inte imponeras av den "gröna" marknadsföringen. Wolfgang Beier vid tyska naturvårdsmyndigheten anser att ännu har ingen mobiltillverkare redogjort för energiåtgången i hela framställningskedjan för de grödor som används för att tillverka bioplast.

Insatser för konstbevattning, insektsbekämpning, gödsel och de maskiner som används för skörden, liksom transporter från odlingsställen i andra världsdelar till kemifabrikerna i i-världen redovisas inte, menar Beier.

Förutom den energi som går åt för odling och transport tillkommer all energi som behövs vid den komplicerade jäsningsprocessen när stärkelsen med hjälp av speciella bakterier ska omvandlas till plast, rapporterar tidningen die Welt.

Rent matematiskt skulle det vara möjligt att minska koldioxidutsläppen jämfört med petroleumbaserad olja, men då måste elektriciteten som används vid framställningen av bioplast var så kallad "grön el", menar Reinhard Kleinert, projektledare vid projektet Biofun som den tyska bioteknikbranschen startade för några år sedan. Projektet ska resultera i metoder att framställa bioplast för elektronikindustrin.

Även när det gäller återvinningsmöjligheten för bioplast sätter experterna upp frågetecken. Bioplast går sällan att återanvända.

Wolfgang Beier brukar svara så här när tillverkarna frågar miljömyndigheten om de ska använda oljebaserad plast eller bioplast:

- Använd vanlig plast, då lurar ni i alla fall ingen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt