Ökad produktivitet utan dyra investeringar

2004-09-21 23:00  

Svensk industri kan öka produktiviteten på manuella jobb med nästan 30 procent – utan dyra investeringar. – Allt som krävs är att tillämpa enkla och grundläggande metoder som tyvärr fallit i glömska, säger Chalmersprofessorn Anders Kinnander. Han har gjort en studie på sex nordiska företag.

Manuella arbetsoperationer i industrin kan utföras 26 procent mera effektivt än i dag.

- Det enda som krävs är att industrin lär sig att tillämpa produktionsmetoder som många glömt bort. Några dyra investeringar behövs inte, säger Anders Kinnander, professor i produkt- och produktionsutveckling på Chalmers.

Tillsammans med doktoranden Björn Johansson och Nordiska MTM-föreningen har han genomfört en studie av manuella monteringsjobb på fem välkända svenska och ett norskt företag.

De produktionsmetoder som enligt Anders Kinnander fallit i glömska är teknik som bygger på MTM, Methods Time Measurement (tidsstudier) men i en modernare och datoriserad variant som kallas Sam, Sekvensbaserad aktivitets- och metodanalys.

Genom att tillämpa rätt enkla och snabba Sam-metoder på manuella arbeten vid de sex undersökta företagen ökar produktiviteten med i snitt 26 procent.

Om de undersökta företagen därutöver skulle satsa resurser och investera vid samma arbetsstationer skulle produktiviteten öka med nästan 50 procent i snitt inom ett år.

Ifall företagen dessutom gjorde förändringar i konstruktionen av det som tillverkas vid arbetsstationerna skulle produktivitetsökningen bli nästan 80 procent.

- Den förbättringspotential vi redovisar gäller nästan alla branscher, stora som små företag, säger Anders Kinnander.

En bransch där potentialen till produktivitetsförbättringar skulle kunna vara ännu större är elektronikindustrin. Där är den genomsnittliga produktivitetsökningen 58 procent, visar ett färskt examensarbete från Chalmers.

Ett företag som deltagit i undersökningen är Syncron.

- Studien snarare underskattar än överdriver den förbättringspotential som finns. Det finns flera exempel på svenska företag som fördubblat sin produktivitet genom att jobba med de rätta metoderna, säger Klaus Helmfrid, koncernchef på Syncron Supply International och författare till boken "Produktionsprocesser".

Anders Kinnander:

- Vi vill med undersökningen visa att det med enkla medel går att höja produktiviteten på den typ av manuella jobb som alltför ofta flyttas utomlands.

Företagen som slumpmässigt valts ut och deltagit i undersökningen "Produktivitetsförbättring av manuella monteringsoperationer" är ABB Motors, ABB Delivery Service, ITT Flygt, Volvo Personvagnar, Hästens Sängar, Syncron och norska Dimplex.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt