Ögon styr datorspel

2002-11-19 06:51  
Spelet går snabbare när vyn styrs med ögonen.

System för ögonstyrning har hittills varit dyra och otympliga och mest använts i labb. Men nu är tekniken på väg mot en bredare användning. Tre små svenska företag utvecklar ny ögonstyrningsteknik. Dataspel kan bli den första stora marknaden.

När Erika Jönsson flyttar blicken ändras samtidigt vyn i den tredimensionella spelmiljö hon har på skärmen framför sig. Genom att sikta med ögonen kan hon använda båda händerna för att styra spelet.

Spelet går snabbare när vyn styrs med ögonen, visar data-studenten Erika Jönsson i sitt exjobb.
Foto:
Malin Hoelstad

- De som testat tycker att det är häftigt och att ögonstyrningen ger en extra dimension, säger Erika Jönsson.

På uppdrag av ögonstyrningsföretaget Tobii Technology har hon i sitt exjobb byggt om ett känt "spring och skjut-spel" så att det delvis kan styras med ögonen.

Spel är en av många marknader som KTH-företaget Tobii siktar på för sin egenutvecklade teknik som bygger på ett antal infraröda ljuskällor placerade runt skärmen. Tillsammans bildar de ett reflexmönster i ögonen som fångas in av en kamera och tolkas av ett bildbehandlingsprogram.
- I första hand tänker vi vända oss till arkadspeltillverkare. Först på lång sikt kan det bli vanligt också för vanliga datorspel, säger Henrik Eskilsson, vd för Tobii.

Den första produkten, som lanseras inom kort, vänder sig till labb och analysföretag som bland annat utvärderar hemsidor.

I Sverige finns tre små företag som utvecklar ny teknik och vill bredda användningen av ögonstyrning. Också Gävle-företaget Eye Control Technology, ECT, hoppas på dataspel.
- Vi har mötts av ett stort intresse från spelindustrin. Målet är att licensiera vår teknik under nästa år, säger vd Patrik Nilsson.

Till skillnad från Tobii bygger ECTs teknik på att kameran sitter nära ögonen, till exempel på ett par glasögon. Enligt Patrik Nilsson ger det högre precision och bättre kontroll.

Bolaget bildades 1995 och har bland annat sålt sin teknik till Canon som utnyttjar den för att styra autofokusfunktionen med ögonen.

Efter att ha gått på sparlåga under en tid ska företaget nyanställa och ställa ut på Comdex i USA.

Det tredje företaget, Smarteye i Göteborg, använder två kameror på datorn som tar bilder av ansiktet och ögonen i "stereo". Även Smarteye har patenterad teknik för hur sedan tolka vad användaren tittar på.

På sikt hoppas Smarteye kunna sälja tekniken till bilindustrin där kameror kan larma om föraren är på väg att somna vid ratten.

Hittills har Smarteye sålt ett antal labbsystem bland annat till bilindustrin för simuleringar och tester. I ett samarbete med Hjälpmedelsinstitutet utvecklar företaget också en ögonstyrd mus för handikappade.
- Det finns redan system för handikappade men de behöver bli smidigare att använda, säger Martin Krantz, vd för Smarteye.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt