Ödesvecka för Neonode

2008-11-04 15:16  

Mobiltillverkaren Neonode har ställt in betalningarna och fordringsägarna knackar på dörren. Nu fruktar Neonode att den malaysiska tillverkaren Balda säljer ut sitt lager av Neonode-mobiler på svarta marknaden.

Nästa tisdag är det edgångssammanträde för mobiltillverkaren Neonode vid Stockholms tingsrätt. Då avgörs om företaget sätts i konkurs eller inte.

Storägaren och vd:n Per Bystedt har flaggat för en nyemission, men det är ont om tid. Leverantörsfakturorna är obetalda och en konkurs rycker allt närmare.

- Det behövs en bryggfinansiering på några miljoner. Till den som beviljar det kan jag som rekonstruktör bevilja bästa förmånsrätt bland fordringsägarna, säger advokaten Anders W Bengtsson tillwebbtidningen Realtid.se.

Han fruktar att det malaysiska företaget Balda, som tillverkar Neonodemobilerna och sitter på större delen av lagret av färdiga mobiler, tar saken i egna händer och säljer ut Neonodemobilerna för att få in de 28 miljoner som man har i fordran på Neonode.

Enligt svensk lag är det Neonode som äger varulagret.

- Men Balda kanske struntar i det eftersom de sitter i Malaysia, säger Anders W Bengtsson.

Enligt Realtid har Neonode erbjudit flera av sina leverantörer att kvitta obetalda skulder mot nyemitterade aktier, men många är tveksamma till en sådan lösning på problemet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt