Ödesdagen då datorn är helt oskyddad

2014-04-11 10:06  
Nästa uppdatering för Windows XP är den 13 maj. Foto: TT

I måndags upphörde Microsoft med allmänna säkerhetsuppdateringar för 13 år gamla Windows XP. Datorer med XP står därmed utan skydd, men ödesdagen kommer först tisdagen den 13 maj.

Fortfarande kör omkring 28 procent av världens internetanslutna datorer Windows XP. I samband med att Microsoft nu upphört med allmänna säkerhetsuppdateringar för XP kommer alla dessa att vara sårbara för attacker via nya säkerhetsluckor som upptäcks.

Och att alla säkerhetsluckor redan vore upptäckta är inte att hoppas på.

– Nej det är omöjligt med tanke på den mängd kod som finns. Frågan är bara vem som hittar luckorna, säger Christoffer Callender, säkerhetsexpert på Mcafee.

Microsoft räknar med att angripare kommer att analysera uppdateringar för Windows 7 och 8, för att se om motsvarande säkerhetsluckor finns även i XP. Som exempel identifierades 45 säkerhetsluckor i Windows XP under ett år fram till juli 2013, varav 30 gällde även Windows 7 och 8.

Och eftersom Microsoft skickar ut sina säkerhetsuppdateringar den andra tisdagen i varje månad – "patch Tuesday" – kommer nästa uppdatering tisdagen den 13 maj.

Risken för att nya luckor upptäcks, som angripare kan utnyttja för att attackera datorer med Windows XP, ökar då väsentligt. Alla uppkopplade datorer med XP är då helt oskyddade, utom de som drivs av organisationer som betalar till Microsoft för fortsatta uppdateringar.

Många av de oskyddade datorerna kan komma att tas över av angripare som använder dem i så kallade botnät, bestående av datorer som fjärrstyrs för att delta i sändning av spam eller i överbelastningsattacker, så kallade DDOS-attacker. Möjligheten finns därmed för en tillväxt av botnät och sådana attacker.

Mats Lewan

Mer om: Windows

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt