Obamas tal om nätneutralitet lovordas

2014-11-11 09:53  
Barack Obama. Foto: TT

USA:s president Barack Obama hyllas efter sitt tal i går om att nätet måste förbli fritt och öppet. Han uppmanar amerikanska telemyndigheten FCC att anta mycket stränga regler för att bevara nätneutraliteten.

- Ett öppet internet är essentiellt för den amerikanska ekonomin, och än mer så för vår livsstil. Genom att sänka kostnaden för att lansera en ny idé, tända nya politiska rörelser, och föra grupper närmare samman, har det varit en av världens mest betydelsefulla demokratiska influenser som världen någonsin känt till.

Det Barack Obama sa i ett uttalande på måndagen lovordas nu av amerikanska demokrater, konsumenträttsgrupper och demokratiförespråkare.

- När ledaren av den fria världen säger att internet bör förbli fritt, så är det en game changer, säger bland andra den demokratiska senatorn Ed Markey, Massachusettes.

Obama bad i sitt tal FCC, Federal Communications Commission, USA:s telemyndighet, att anta de strängaste regler man kan tänka sig för att hindra internetleverantörer från att blockera eller fördröja internettrafik i kabelnäten.

- Jag tror att FCC ska skapa en uppsättning nya regler för att skydda nätneutraliteten och för att försäkra att varken kabelbolaget eller telefonbolaget kan agera som en grindvakt och begränsa vad du kan göra eller se på online, sa Obama. Han vill bland annat se ett förbud mot gräddfiler på nätet.

Presidentens tal kom efter att nära 4 miljoner amerikaner skrivit till FCC och bett dem att klassa bredband som en nyttighet. Därigenom kan internetleverantörerna betraktas som allmännyttiga verksamheter och tvingas följa vissa regler. Han bad också FCC att överge planerna på att låta internetbolagen ta betalt för att prioritera viss trafik i kabelnäten.

Obama ställde sig bakom kraven och föreslog dessutom starka publika satsningar på bredbandsförbindelser.

Men samtidigt som demokratiförespråkarna jublar är man inom bredbandsindustrin mer olycklig över presidentens uppmaning till FCC. Myndigheten fattar i slutänden sina beslut självständigt.

Både telekombolaget Verizon och industrins lobbygrupp US Telecom Association anser att de föreslagna reglerna tvärtom kan få motsatt effekt och skada ett framtida fritt internet.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Nätneutralitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt