Obama uppmanas samordna digitalt id

2008-12-09 14:05  
Den blivande presidenten måste själv hålla sig à jour med internetsäkerhetsfrågorna, och han borde samordna ett system för autentisering av personer, tycker en kommitté i USA. Foto: barackobama.com Foto: barackobama.com

En kommitté i USA föreslår att presidenten låter ta fram ett nytt rikstäckande digitalt id-system, för både medborgare och maskiner.

Upprätta ett kontor i Vita huset med uppdrag att samordna försvaret av ”cyberrymden”. Det rådet ger en expertkommitté som efter ett och ett halvt års utredande nu gett den tillträdande presidenten Barack Obama rekommendationer om hur USA:s internetsäkerhet ska hanteras.

Kommittén har arbetat inom ramen för det säkerhetspolitiska institutet Center for Strategic and International Studies, CSIS.

Gruppen lägger också stor vikt vid att möjligheterna till digital identifiering måste bli bättre, och föreslår att presidentens kansli tar initiativ till ett USA-täckande autentiseringssystem för personer som har identifierat sig tydligt. Systemet ska även kunna användas för att identifiera datorer, för att bädda för automatiserade internettjänster och datautbyten. Systemet har liknats vid de registreringsskyltar som bilar har. Kommittén är skeptisk till den växande mängden lösenord.

I dag missbrukas inte minst myndigheters olika system av personer som inte är de som de utger sig för att vara, enligt kommittén. Bankerna beskrivs däremot som framsynta när det gäller att hitta lösningar som säkerställer vem som är vem.

Attacker med hjälp av internet blir ett av de största nationella säkerhetshoten under presidentperioden som kommer, bedömer gruppen. Det nya förslaget om ”cybersäkerhet” är kanske framför allt tänkt att göra samhället mer motståndskraftigt mot sådana attacker. Men id-systemet är också tänkt att stimulera kommersiell användning av internet, där många användare hittills haft svårt att lita på att personen i andra änden är den som den utger sig för. Medborgare skulle, om de ville, kunna använda det statliga autentiseringssystemet även för privata transaktioner, är tanken.

Dessutom finns det fördelar att vinna för den personliga integriteten, enligt utredningen. I brist på ett säkert id-system skickar folk idag mycket personliga uppgifter om sig själva till varandra.

Enligt tidningen New York Times har USA, redan under president George Bush, bundit upp motsvarande över 200 miljarder kronor i statliga pengar för åtgärder kring datasäkerhet under sju år.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt