Obama skickar militära spaningsplan till Haiti

2010-01-20 10:29  
Global Hawk hjälper till på Haiti. Klicka för större bild. Foto: Northrop Grumman

Det amerikanska flygvapnet har omdirigerat ett av sina obemannat spaningsplan till Haiti för att hjälpa till i räddningsarbetet efter jordbävningen.

USA:s president Barak Obama har gett hjälpen till jordbävningsdrabbade Haiti högsta prioritet. Det har fått flygvapnet att sätta in ett av sina mest avancerade obemannade spaningsplan Global Hawk i hjälparbetet på Haiti.

Planet skulle egentligen skickats till den amerikanska Al Dhafra-basen i Förenade Arabemiraten, men på Barack Obamas order omdirigerats till Haiti.

Global Hawk tillverkas av amerikanska Northrop Grumman Aerospace Systems, samma företag som tillverkar B-2 Spririt, det deltavingade bombflygplanet med smygegenskaper.

Global Hawk är en så kallad droner, drönare, ett taktiskt obemannat plan som styrs från marken och flyger i en förutbestämd rutt.

Global Hawk tar bilder som skickas trådlöst till operatören på marken som med hjälp avancerade bildbehandlingsprogram tolkar bilderna.

Global Hawk

Global Hawk är ett taktiskt uav - unmanned aerial vehicle - som kan vara i luften i 35 timmar i sträck och flyga på upp till 20 kilometers meters höjd med en hastighet på 600 kilometer i timmen.

På ett uppdrag skulle Global Hawk kunna flyga över och fotografera hela södra Sverige eller fem gånger Smålands yta.

Global Hawk lanserades i sin första version 1995 och används av den amerikanska försvarsmakten i terroristbekämpning.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt