Obama samlar IT-toppar i kamp mot IS

2016-01-08 09:07  
Foto: Alamy

Sociala medier och annan it-verksamhet används för att sprida terrorbudskap. Idag samlar Vita huset företrädare för Facebook och Twitter i kampen mot militanta grupper som IS.

Från Obamaadministrationen deltar presidentens rådgivare i terrorbekämpning, liksom ansvariga inom FBI och NSA samt federala åklagare.

Från IT-branschen kommer företrädare för Twitter, Facebook, Google och Apple, men även representanter för Microsoft och Dropbox väntas delta rapporterar Reuters.

Inga detaljer finns ännu om inriktningen på mötet, men det ska enligt uppgifter till Reuters inte handla om sådana känsliga frågor som kryptering, vilka varit på agendan tidigare, utan mer om hur sociala medier används av terrorgrupper som IS för att sprida propaganda och rekrytera medlemmar.

Mötet ska även beröra frågan om hur ny teknik kan användas för att se spår av våldsam radikalisering och se mönster för rekrytering av medlemmar till terrororganisationer för att göra det lättare för underrättelseorganisationer att i god tid upptäcka attacker.

President Obama vädjade så sent i december till högteknikföretag och underrättelsemyndigheter att försvåra för terrorister att använda avancerad teknik för olaglig verksamhet.

Efter dagens möte väntas Vita huset utfärda en kommuniké om resultatet av samtalen.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt