”Oacceptabelt att inte ta emot bluffanmälan”

2012-09-13 09:50  
Foto: Grafik: Jonas Askergren

Flera av Ny Tekniks läsare har försökt anmäla databedragare till polisen – men nekats att göra en anmälan. <br/>– Det är direkt fel. Vi är skyldiga att ta emot en anmälan, säger förundersökningsledare Jan Olsson.

För två veckor sedan bad Ny Teknik läsarna om hjälp med att kartlägga de så kallade Microsoftbedrägerierna. Engelsktalande personer ringer upp och försöker lura folk på pengar i Microsofts namn.

329 läsare har följt Ny Tekniks uppmaning. Resultatet har blivit den första kartläggningen hittills av bedrägeriförsökens omfattning, som nu blir ett underlag för polisen. Se uppdelningen i grafiken ovan.

Tio personer har anmält händelsen till polisen. Ytterligare tio personer, som utsatts för bedrägeriförsöket men inte lurats, har nekats att göra en polisanmälan. Siffran får Jan Olsson, undersökningsledare vid bedrägerisamordningen i Stockholm, att reagera kraftigt.

– Det är ju nästan tre procent! Det är direkt fel. Det här handlar om ett brott som begåtts och det finns ingen ursäkt för att inte ta upp en anmälan.

Lars Byström, kommissarie och presstalesman hos polisledningen, ser också mycket allvarligt på uppgiften.

– Det här trodde jag inte förekom. Regelverket är glasklart, vi är skyldiga att ta upp en anmälan oavsett vad det gäller. Poliser som inte gör det får en anmärkning eller löneavdrag.

Lars Byström berättar att polisledningen med jämna mellanrum skickar ut information till polisen runt om i landet om vilka skyldigheter de har. Dit hör att alltid ta upp anmälan om brott.

Resultatet av Ny Tekniks kartläggning skickas nu till myndighetsledningen för att ligga till grund för ytterligare en påminnelse om vad som gäller.

Karläggningen visar också att nio personer lurats att betala pengar för en ”virusrensning” av datorn. Summan ligger mellan 700 och 4 000 kronor. Endast en person har polisanmält bedrägeriet. 300 personer som utsatts för bedrägeriförsöket har inte anmält händelsen.

– Mörkertalet verkar vara gigantiskt, säger Jan Olsson, vid bedrägerisamordningen i Stockholm

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt