Nytt vr-headset ska ge upplösning i ”8k”

2017-09-21 15:43  
Med det nya vr-headsetet från Pimax är synfältet 200 grader på bredden.

Ett nytt vr-headset med ”8k”-upplösning gör just nu succe på Kickstarter.

Kinesiska Pimax bad publiken om 1,6 miljoner kronor. När det här skrivs har de mottagit över 6 miljoner kronor, med 43 dagar kvar till dess att kampanjen löper ut.

Det två skärmarna, en för varje öga, har vardera en upplösning på 3840x2160. Det rör sig alltså om 4k-upplösning som i marknadsföringen presenteras som sammanlagt 8k.

Likafullt är pixeldensiteten betydligt högre jämfört med konkurrenter som HTC Vive och Oculus Rift. Pimax uppger att 16,6 miljoner pixlar är synbara vid varje givet tillfälle.

Synfältet är 200 grader på bredden och 120 grader på höjden. Också det är en markant förbättring jämfört med Vive och Rift, men snäppet under svenska Starbreezes vr-headset, Star Vr. Fördröjningstiden ska vara under 15 millisekunder.

Den dator som krävs för att kunna köra den här besten måste inte vara avsevärt mer kraftfull än de som används till vr-headset redan ute på marknaden: ett grafikkort motsvarande GTX980 (även om 1070 rekommenderas), i5-processor och ramminne på 8 gigabyte.

En av förklaringarna till de förhållandevis blygsamma kravspecifikationerna är en teknik Pimax kallar ”brain-warp”. Genom att öka bilduppdateringen till 150/180 hertz kan Pimax komma undan med att bara rendera bilden på en skärm i taget. Bilduppdateringen sker så snabbt att människans hjärna inte uppfattar att en av skärmarna alltid är svart. Och på så sätt kan det kinesiska bolaget sänka både fördröjning och prestandakrav.

Sajten Road to VR fick redan i januari lov att testa en prototyp av headsetet. De ansåg att den så kallade nätdörrseffekten (där man kan urskilja linjer mellan pixlarna) i princip var borta, men klagade på låg ljusstyrka och ”geometriska förvrängningar” i bilden beroende på var man fäste ögonen.

Det kostar dessutom en slant. Har man redan basstationer (för att spåra var användaren befinner sig) och handkontroller är priset 499 dollar. Behöver man kringutrustningen går det på 799 dollar.

Pimax vr-headset ska vara kompatibelt med det utbud av spel och upplevelser som idag finns till HTC Vive och Oculus Rift.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt