Nytt världsrekord i snål datakörning

2010-03-26 15:33  

Sortera 1 terabyte data med energin för att koka två liter vatten. Det gav mästartiteln i VM för snål databearbetning.

Forskare vid Karlsruhes tekniska institut KIT och Götheuniversitetet i Frankfurt har satt nytt rekord ienergisnål databearbetning.

Man gjorde det genom en okonventionell processorlösning - i stället för vanliga serverprocessorer valde man Intels Atomprocessorer, som egentligen är avsedda för små bärbara netbookdatorer.

Den avsevärt mindre beräkningskraften i Atomprocessorerna kompenserades med högeffektiva algoritmer. Dessutom användes inte hårddiskar för lagringen utan i stället energisnåla halvledarminnen, som dessutom är snabbare än hårddiskar.

Utgångspunkten för rekordkörningen var datasortering. Effektiv datasortering är betydelsefull för databaser och sökmotorer och är ett viktigt forskningsområde för teoretisk och praktisk informatik.

Sorteringen gjordes i tre kategorier: 10 gigabyte, 100 gigabyte och 1 terabyte data skulle sorteras i form av datablock om 100 byte vardera.

Kategorin med den största datamängden motsvarar en 10 km hög pappersstapel. För sorteringen använde datorn en energimängd av 0,2 kWh, lika mycket som behövs för att koka upp två liter vatten, påpekar forskarna.

Rekordet är noterat hos "Sort Benchmark" i kategorin "Joule Sort" där de tyska forskarna slog tidigare rekordhållaren Stanford University med tre till fyra gånger så hög energieffektivitet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Dator Energisnål

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt