Nytt tangentbord för tumskrivare

2013-04-17 15:07  
Tangentuppsättningen Kalq för tumskrivare. Foto: Max Planck

Tangentbordet Kalq ökar skrivhastigheten med 34 procent - om du skriver med tummarna på pekskärmen.

(Uppdaterad) Antti Oulasvirta och hans kolleger vid Max Planckinstitutet testade miltontals tangentbordskombinationer innan de hittade den optimala för alla som skriver med tummarna på mobiler eller plattor med pekskärmar.

På deras tangentuppställning Kalq skriver man med lite träning upp till 34 procent snabbare än på det konventionella Qwerty-bordet.

Grundtanken är att minska avståndet mellan tummarna och tangenterna så mycket som möjligt, samt att samla de mest använda bokstäverna så centralt som möjligt.

Snabbskrivarna jobbar oftast så att när en tumme trycker på en tangent är den andra redan på väg mot nästa.

På Kalq-uppställningen är alla vokaler utom y samlade kring höger tumme. Kring vänster tumme finns fler bokstäver än runt höger. Uppsättningen baseras på studier av hur tangenterna används av tumskrivare på pekskärmar.

Det är Per Ola Kristensson, som ingår i forskarteamet, som har namngivit tangentbordet. Namnet kommer efter de fyra tangenter som sitter på raden längst ner till höger.

Per Ola Kristensson, som ligger bakom tekniken Shape Writer för touchscreen textinmatning, påpekar för Ny Teknik att det nya tangentbordet använder statistiska språkmodeller skapade från Twitterdata för att korrigera fel. Tweets ligger statistiskt nära den text vi skriver på mobiler.

- Felaktiga tangenttryckningar på Kalq korrigeras automatiskt via en dekoder vi har utvecklat som söker efter den mest sannolika tangenten med hjälp av språkmodellen, upplyser Per Ola Kristensson.

Enligt forskarna tar det mellan fyra och åtta timmar att vänja sig vid den nya tangentbordslayouten. När man kommit igång blir resultatet att man skriver avsevärt snabbare. Skrivtekniken lämpar sig bäst för skärmar på 7 tum och större. En version för Android kommer inom kort. Versioner för Apples eller Microsofts system stöds ännu inte.

Tangentbordet presenteras utförligt på konferensen CHI 2013 i Paris den 1 maj.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt