Nytt rekord för bitcoin – har niofaldigat sitt värde

2017-11-27 17:35  
Foto: TT / AP Photo / Rick Bowmer

Kryptovalutan bitcoin är nära den psykologiskt viktiga 10 000–dollarsgränsen. Men underliggande spekulation gör det omöjligt att göra prognoser för kursutvecklingen, enligt SEB.

Kryptovalutan bitcoin har med ett kurslyft på 20 procent sedan i fredags satt nytt kursrekord på 9 683,4 dollar per bitcoin.

– En väldigt stor del av uppgången kan förklaras av att folk spekulerar i valutan och inte planerar att använda den som ett betalmedel, säger Kristian Gårder, chef för SEB:s digitala verksamhet för storbolag.

Sedan årsskiftet har valutans värde niofaldigats och bland spekulanter talas det nu om att den psykologiskt viktiga kursnivån på 10 000 dollar per bitcoin snart ska vara nådd.

Vägen uppåt för den virtuella valutan, som saknar både sedlar och mynt, har dock varit skakig. Men förväntningar om att investerare och hedgefonder med stora tillgångar är på väg att investera i kryptovalutan har eldat på den senaste tidens uppgång. Andra skäl som anges är att världens största aktör inom termins- och optionshandel, CME Group, innan årets slut planerar att starta terminshandel i bitcoin.

Läs mer:

Läs mer: Bitcoin drar mer el än 20 europeiska länder

Under hösten har också den ursprungliga bitcoin-valutan delats upp i två: bitcoin cash som står i cirka 1|600 dollar och bitcoin core som är den som nu värderas till cirka 9 600 dollar.

– Att bitcoin börjar närma sig 10 000 dollar är ett tydligt tecken på intresset för kryptovalutor, säger Gårder.

TT: Vad tror du om den framtida kursutvecklingen?

– Vi har sett en kraftig uppgång och därmed hög volatilitet. Hög volatilitet innebär en riskfull investering. Värdet drivs främst av spekulation vilket gör det omöjligt att göra rimliga prognoser. Vi ser mycket positivt på den underliggande tekniken men har valt att ej marknadsföra detta tillgångsslag, säger Gårder.

Läs mer:

Läs mer: Rapport: Sverige blir kontantlöst före 2030

Enligt Gårder beter sig bitcoin som många andra tillgångar med låg likviditet: den rör sig ganska långsamt uppåt och vid nedgång faller den snabbt.

TT: Vilka är vinnare och förlorare så här långt?

– Vinnarna är de som var med tidigt. Förlorarna är de som investerar pengar som de inte har råd att förlora. Det är snabba nedgångar om du går in vid fel tillfälle, säger Kristian Gårder.

Mer om: Bitcoin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt