Nytt oscilloskop klarar framtidens nät

2005-06-21 07:15  
Mäter ljus med ljus

Chalmersavknoppningen Picosolve utvecklar en enkel metod för att mäta ljus med ljus, i stället för med elektronik. Forskarna bakom det optiska oscilloskopet lovar testverktyg för framtidens datanät som hänger med i hastigheter minst tio gånger högre än där dagens mätinstrument slår i taket.

Se grafik längre ner på sidan.
Professor Peter Andrekson fick idén till sitt optiska oscilloskop redan 1991. Genom att utnyttja ett fenomen i en fiberoptisk växel kan han mäta en snabb periodisk optisk signal med hjälp av ljus i stället för elektronik.
 
Först nu finns komponenterna som gör det möjligt att bygga en kommersiell produkt. Framför allt handlar det om den speciella typ av fiber som behövs för att skapa den optiska växeln.

Peter Andrekson
- När jag startade krävdes det 10 kilometer fiber, i dag klarar vi oss med tio meter, säger Peter Andrekson.

Tillsammans med sin tidigare doktorand Mathias Westlund knoppar han nu av tekniken i ett nystartat svensk-amerikanskt företag, Picosolve. En fördel med ett optiskt oscilloskop är att slippa dyr höghastighetselektronik för att mäta snabba optiska förlopp i till exempel optisk fiber.

Problemet med de flesta av dagens oscilloskop är att den optiska signalen måste omvandlas till en elektrisk signal innan den kan mätas upp. Begränsningen för hur snabba förlopp som kan mätas finns i den fotodetektor som används för omvandlingen.
 
Enligt Peter Andrekson ligger gränsen på signaler som svänger med hastigheten 65 gigahertz. Det räcker väl för dagens kommersiella optiska nät där datatakten är tio gigabit per sekund.
 
Men för de nät med datahastigheter på 40 gigabit per sekund som nu börjar bli kommersiella och de nät på upp till 160 gigabit per sekund som han och kollegorna inom forskarvärlden utvecklar krävs nya metoder med högre noggrannhet i mätningarna.

- Därför har det varit ganska naturligt för oss att avsätta resurser för att utveckla en ny mätteknik, säger Peter Andrekson.

Och sedan 2002 finns ett fullt fungerande system i labbet på Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, MC2, på Chalmers i Göteborg.
 
För det otränade ögat ser det systemet mest ut som en härva av optisk fiber, delvis uppklistrat med glasspinnar på kartong, men Mathias Westlund försäkrar att det kommersiella system han skissar på inte är långt borta.
 
- Men självklart är det en utmaning att komma fram till en riktig produkt, säger han.

Tanken är att Picosolves system ska rymmas i en låda, ungefär lika stor som en pizzakartong. Det är en rejäl nedbantning i storlek jämfört med det mätsystem som finns i labbet i dag.
 
Största delen av den storleksminskningen beror på miniatyrisering av de standardprodukter Picosolve planerar att använda i sitt sytem. Pizzakartongen kopplas sedan via usb till en dator där resultatet analyseras och presenteras på skärmen.

Hittills har Picosolve finansierats via Teknikbrostiftelsen och dess efterföljare Innovationsbron. Men företaget diskuterar med tilltänkta kunder och investerare för att få kapital att starta verksamheten på allvar.
 
Optiska oscilloskop tillverkas redan av minst tre andra tillverkare av mätinstrument, bland annat Hewlett Packard-avknoppningen Agilent. Men Picosolve hoppas kunna konkurrera genom en enklare och billigare mätmetod.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt