Nytt kopieringsskydd lurar datorn

2006-10-31 23:00  

Ett nytt kopieringsskydd för dvd gör att filmerna bara kan betraktas i speciella mediaspelare, inte i datorn. Ett annat integrerar en krets och en usb-kontakt i skivan vilket ska förhindra kopiering.

I kampen mot piratkopiering lanseras en strid ström av nya kopieringsskydd som ska vara "omöjliga" att knäcka.

Det amerikanska företaget Protect- disc har utvecklat en metod där dvd-skivor enbart kan spelas upp i fristående spelare som inte är gjorda för datorbruk.

Inte ens en hembioanläggning som är byggd kring Windows Media Center kan spela upp en skiva som är skyddad av "Protect dvd-video".

Tanken är att om datorn inte kan läsa en skiva försvåras givetvis möjligheten att avlägsna kopieringsskyddet.

I Protect dvd-video är det den så kallade ifo-filen som är manipulerad. Den innehåller normalt information om skivans kapitel, textning och ljudspår. Men kopieringsskyddet gör att den filen ser ut att sakna innehåll vilket gör att datorn inte vet hur skivan ska hanteras.

Inte ens kopiering bit-för-bit sägs fungera då resultatet då blir en kraftigt förvrängd video.

Det här kopieringsskyddet har lanserats men det är oklart om det börjat användas av någon dvd-producent.

Ett annat nytt kopieringsskydd finns än så länge bara i en patentansökan från det USA-israeliska företaget Aladdin, skriver tidningen New Scientist.

Där används en helt ny typ av skiva för såväl cd som dvd. I skivan finns ett integrerat smartkortchip med krypteringsnycklar. Skivan har också en liten usb-kontakt som pluggas in i datorn eller spelaren för att verifiera att skivan är ett original innan den kan spelas upp.

Skivan är inte helt rund då ett segment tagits bort för att ge plats för usb-kontakten. Men skivan ska ändå kunna spelas upp i en vanlig cd- eller dvd-spelare.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt