Nytt hus på KTH - bara för hårdvara

2015-03-19 14:39  

Nu slår ett nytt hus för nystartade företag inom hårdvara upp dörrarna på KTH. Prototypverkstad med 3d-skrivare ingår i hyran.

Sakernas internet, elektronik som du bär på kroppen, 3d- och medicinsk teknik. Det är några heta områden som bolagen i det nya innovationshuset ”Things” på KTH i Stockholm jobbar med.

Ett tiotal företag har redan börjat flytta in i huset som tidigare var labb för Ytkemiska institutet.

Linda Krondahl, vd för Things, visar runt. Renoveringen pågår fortfarande. Bland annat är verkstaden ännu inte klar. Här ska det bland annat finnas 3d-skrivare, laserskärare och lödstation.

- Alla företag kommer att ha fri tillgång till verkstaden för att till exempel ta fram prototyper, säger Linda Krondahl.

I samarbete med KTH kan bolagen även utnyttja andra verkstäder och labb.

För att få bli medlem, som hyresgästerna kallas, ska företaget i första hand jobba med hårdvara.

- Man måste inte nödvändigtvis utveckla egen hårdvara, men produkten ska vara kopplad till hårdvara, förtydligar Linda Krondahl.

Företagen som kan välja att dela plats med andra företag i öppna kontorsytrymmen eller hyra egna rum.

Flera storföretag, bland dem ABB, Assa Abloy och Husqvarna, är engagerade i Things.

- De kan ha personer här för att spana på nya tekniktrender och samarbeta med bolagen som sitter här, säger Linda Krondahl.

I huset finns också konferens- och mötesrum, lokaler för seminarier, workshops och event och självklart ett café.

Initiativet till Things kom från inkubatorn Sting som tidigare även initierat en liknande lokal för digitala startups i centrala Stockholm.

Ett av de företag som redan flyttat in är KTH-anknoppningen Gleechi som utvecklar en programvara för att animera händer.

- Det är väldigt svårt att animera hur en hand greppar om ett föremål och få det att se naturligt ut. Spelutvecklarna undviker därför händer, säger Jakob Johansson som startat bolaget tillsammans med de båda robotforskarna Kai Hübner och Dan Song.

Nu söker de samarbetspartners för att få ut programvaran på marknaden.

- Vi har redan en första partner i Holland som utvecklar program för rehabilitering av strokepatienter. Det finns ett stort behov av handaminering inom många områden. Ett är virtuell verklighet där det händer väldigt mycket just nu, säger Jakob Johansson.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt