Nytt hastighetsrekord: 319 terabyte per sekund

2021-07-19 15:57  

Japanska forskare har lyckats skicka data med hisnande takt på 319 terabyte per sekund - över en tre kilometer lång förbindelse. Det är en fördubbling av det tidigare rekordet från förra året.

Det är forskare vid Japans nationella institut för informations- och kommunikationsteknik, NICT, som nu har det nya hastighetsrekordet för dataöverföring. Det skriver Engadget.

Forskarna tog sig an varje del av den tre kilometer (1,864 miles) långa förbindelsen. Den fiberoptiska linan utökades till fyra kärnor mot normal en. Lasern förstärktes och av praktiska skäl satt fiberkabeln upprullad på en rulle. Här kan du läsa alla detaljer.

Läs mer: De vill kyla servrar med vatten – därför är metoden aktuell igen

Den nya rekordnoteringen på 319 terabyte per sekund motsvarar en hastighet på 2552 Tbit/s eller 2675965952 Mbit/s. Det är stor skillnad jämfört med 1000 Mbit/s som de svenska operatörerna som mest erbjuder till konsumenter.

Kan ladda hem hela Spotify på tre sekunder

Med det nya rekordet skulle de japanska forskarna kunna ladda hem cirka 7000 hd-filmer på en sekund - om det är intresserade av just det, vill säga. De kan även ladda hem all musik på Spotify på mindre än tre sekunder.

Det tidigare rekordet på 178 Tbit/s sattes av forskare vid University College of London i augusti i fjol.

Läs mer: Forskarna pressade fram 44,2 terabit per sekund i vanliga fiberkablar

Per Danielson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt