Nytt Google-verktyg visar 13.000 satelliter

2008-09-09 13:57  
13 000 satelliter ser på avstånd ut som en gigantisk myggsvärm runt jorden.

I stort sett alla satelliter som kretsar kring jorden kan nu granskas i Google Earth. De 13 000 satelliternas position och bana visas nästan i realtid.

Med hjälp av en liten datafil som kan hämtas gratis visar Google Earth positionerna och omloppsbanorna för omkring 13 000 satelliter som kretsar runt jorden.

På lite avstånd ser det ut som klotet är omgärdat av en gigantisk myggsvärm.

Vid en inzoomning framträder de individuella satelliterna och deras namn.

Med ett musklick på en satellit öppnas en informationsruta med detaljerad information om rymdfarkosten. Ett ytterligare musklick ritar upp satellitens bana som ett streck.

Inte nog med det, satelliternas position visas nästan i realtid med uppdateringar var 30:e sekund.

Databasen som ligger till grund för den nya tjänsten kommer från den militära organisationen United States Strategic Command som bland annat har till uppgift att hålla koll på alla rymdföremål som sänts upp och kretsar kring jorden.

En del av syftet är att se till att Rymdskytteln och den Internationella Rymdstationen ISS inte krockar med något rymdskrot, skriver nyhetstjänsten Komonews.

Verktyget som integrerar satelliternas positioner i Google Earth har skapats av Matt Amoto som arbetar på det amerikanska företaget Analytical Graphics som utvecklar programvara för rymdindustrin.

I sidopanelen på Google Earth finns flera möjligheter att klicka fram olika urval av de 13 000 föremålen som kretsar kring jorden. Man kan exempelvis välja att enbart granska uttjänta satelliter uppsända från Indien eller rymdskrot från USA-raketer.

"Det här är ett utmärkt utbildningsverktyg för alla som är nyfikna på rymden", skriver Matt Amoto i ett diskussionsinlägg hos Slashdot där han lanserar sin satellittjänst.

Jan Melin

Mer om: Matt Amoto Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt