Nytt frekvensbråk hotar 3g-satsning

2008-01-15 23:00  

Uppstickaren Nordisk Mobiltelefon är plötsligt hotad. En konkurrent har sett till att Nordisk Mobiltelefons färska erbjudande om vanliga mobilsamtal är olagligt.

- Det här kan innebära att hela vår affärsidé står på spel, säger Rikard Slunga, vd på Nordisk Mobiltelefon.

Nackaföretaget Generic Mobile Systems, som i dag främst driver Minicallnätet, har genom en överklagan till Länsrätten sett till att Nordisk Mobiltelefon blir av med det frekvensutrymme som blev ledigt när gamla nmt450 släcktes ned på nyårsnatten.

Frekvenserna behövs både för att erbjuda vanliga mobilsamtal och för att klara efterfrågan på mobilt bredband.

- Vårt mobila bredband har gått så bra att vi har fläckvis kapacitetsproblem i princip runt om i hela landet. Det är lite mässlingen över Sverige, säger Rikard Slunga.

Nordisk Mobiltelefon drog igång sitt rikstäckande turbo-3g-nät för ett år sedan på en bit av nmt-frekvenserna som PTS auktionerade ut år 2005.

I höstas bestämde PTS att Nordisk Mobiltelefon även skulle få resten av frekvenserna, när nmt gick i graven vid årsskiftet. Argumentet var att utrymmet var så litet att det var dumt att stycka upp det.

- Telia har i 26 år haft tillgång till det här utrymmet för första generationens mobiltelefoni. Nu kör vi 3g i det, vilket normalt kräver mer utrymme, inte mindre, säger Rikard Slunga.

Men Generic Mobile, som blev lottlös i auktionen, krävde att även de nya frekvenserna skulle bjudas ut.

- Vi var intresserade av spektrumet för egen del och anser att PTS beslut var felaktigt, förklarar Mats Hugosson, vd för Generic Mobile Systems.

Och Länsrätten slog alltså fast detta i sin dom strax före jul.

I strid med domen har Nordisk Mobiltelefon redan börjat använda de nya frekvenserna.

- De har aldrig fått tillgång till spektrumet och har i nuläget ingen rätt till det. Om de använder det blir det den sedvanliga gången för PTS med en skrivelse, en underrättelse och sedan ett föreläggande, säger Johan Mårtensson, avdelningschef på PTS.

Samtidigt överklagar PTS domen. Även Nordisk Mobiltelefon, som inte fått yttra sig hittills, överklagar. Inte minst för att få bli part i målet.

Kammarrätten kan i veckan ge Nordisk Mobiltelefon tillfällig rätt till frekvenserna.

- - - - - - -

Ont om bandbredd i luften

Med de nya nmt-frekvenserna kan Nordisk Mobiltelefon erbjuda mobilsamtal och bredband med högre fart. Utan frekvenserna blir det pannkaka.

Hela nmt-utrymmet är på nio MHz, vilket kan jämföras med 375 MHz som övriga svenska mobiloperatörer tillsammans har tillgång till.

Nordisk Mobiltelefon har hittills haft omkring en tredjedel av utrymmet och erbjuder där mobilt bredband med ”upp till” 3,1 megabit/s i mottagning och 1,8 megabit/s i sändning över omkring 90 procent av Sveriges yta.

Tekniken - amerikanska cdma2000 - medger dock inte mobilsamtal på samma utrymme. Formellt uppfylls PTS krav på samtal i hela landet ändå med ip-telefoni över bredbandet.

Med det nya utrymmet erbjuder Nordisk Mobiltelefon nu vanliga samtal, och lanserade vid årsskiftet två mobiltelefoner. Dessutom kan farten dubbleras om något år, och kapaciteten höjas omedelbart.

- Vi kör över maxkapaciteten på 50 platser i landet. I Pajala, Lycksele, Nyköping och Tingsryd till exempel, där kommer folk inte åt fast bredband, så där har vi sålt extremt bra och gått kraftigt i taket, säger Rikard Slunga.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt