Nytt försök vid LHC

2009-11-25 10:26  

I veckan kolliderade de första protonerna sedan kraschen för LHC för ett år sedan.

Den stora partikelacceleratorn tappade då sin livsviktiga kylning och exploderade. Nu är det åtgar snurr på protonerna, och klockan 14.22 den 23 november skedde den första protonkrocken.

Smällen var måttlig, eftersom farten bestämdes av den energi protonerna hade då de sköts in i acceleratorn. Ingen energi tillfördes i acceleratorringen utöver de 450 gigaelektronvolten.

Till jul hoppas forskarna komma upp i 1,2 teraelektronvolt; en sjättedel av vad LHC kan förmå. Därefter ökas energinivåerna successivt till 3,5 teraelektronvolt, där maskinen ska köras till dess teknikerna lärt sig hantera den.

Om allt går väl ökas energin ytterligare till 5 teraelektronvolt under slutet av nästa år. Det var vid den nivån som smällen inträffade förra året.

Först 2011 ska msaskinen komma upp i den energi som den är avsedd för, 7 teraelektronvolt. Och det är först då som den eftersökta Higgpartikeln väntas dyka upp. Om Higgs själv tillåter det? (sehttp://www.nyteknik.se/popular_teknik/kaianders/article682930.ece)

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt