Nyckeln i mobilen öppnar nya dörrar

2010-11-16 11:51  

Att låsa upp hotelldörren med mobilen är en baggis - håll den vid låset. Men pilotprojektet på hotell öppnar samtidigt på allvar för mobilen som hemnyckel, betalkort eller bussbiljett.

(Förklarande grafik infogas snart i artikeln).

– Vår vision är att öppna dörrar på företag och bostäder också, säger Daniel Berg, ansvarig för mobila nycklar på Assa Abloy.

Han håller i ett pilotprojekt på ett hotell i Stockholm, där ett trettiotal stamgäster under en tid får checka in med mobilen, och sedan även öppna hotelldörren med mobilen. Nyckeln skickas via mobilnätet.

Det intressanta med projektet är att ingenting är specialgjort – alla delar och aktörer ingår i standarden för NFC, near field communication (se nedan). Kanske för första gången.

Det betyder att Assa Abloy när som helst kan skala upp det till massor av användare. Låsen är desamma som idag öppnas med plastkort. Över en miljon sådana levereras per år, och Assa Abloy skulle gärna bli av med all plasten.

– Vi levererar tiotals miljoner plastkort per år. En stor andel kommer att vara virtuella kort i framtiden, därför är det ett strategiskt område, säger Daniel Berg.

För egen del siktar Assa Abloy alltså även på företag och bostäder.

Men möjligheterna är många fler. Med det ekosystem som används kan man i stor skala skicka ut allt från månadskort till betal- och kreditkort till mobiler.

Betalkorten fungerar som så kallade kontaktlösa chipkort - en typ av kort som nu införs i bland annat USA, där man hoppat över chipkort med kontaktyta. I stället förses chipkorten med NFC och sveps framför en betalterminal.

Akilleshälen är fortfarande mobilerna. Den första och hittills enda mobilen som har NFC och kan lagra den säkra informationen på sim-kortet - så kallat Single Wire Protocol - kom först i somras. Och den hade Assa Abloy väntat länge på.

Men just mobil betalning tycks nu snabbt öka intresset för NFC i mobiler, och flera mobiltillverkare säger sig ha modeller på gång. Google har just meddelat att NFC blir en central teknik i Andoid, och en Androidmobil med NFC ska komma om några veckor.

Hur fungerar det då? Jo, håll mobilen framför låset, så öppnas det.

Och ja, i kommande mobiler ska det fungera även med urladdat batteri.

Tappar du mobilen kan nyckeln återkallas. Eller så ringer man till operatören och spärrar nycklar, betalkort och allt annat som finns på sim-kortet.

- - -

Läs även om Lundaföretaget Zaplox som förser vanliga lås med möjligheten att öppnas från mobilen.

Det här är NFC

* Near Field Communication är en standard som bygger på tekniken rfid, radio-frequency identification, för trådlös överföring av data på korta avstånd.

* NFC är ett tillägg till standarden för kontaktlösa kort och använder frekvensen 13,56 MHz.

* Mobiler med NFC kan fungera både som kort och som kortläsare.

Bäst att ha allt i sim-kortet

Mobilen i hotellförsöket, Samsung GT-S5230-N, är den första NFC-mobilen som använder data sparad på sim-kortet. Tekniken kallas Single Wire Protocol. Fördelen är att man får med sig allting i sim-kortet när man byter mobil. Dessutom kan allt innehåll spärras via mobiloperatören.

Jämfört med tidigare NFC-mobiler, där data lagrats i själva mobilen, slipper man också blanda in mobiltillverkarens kryptonycklar då information ska lagras.

Existerande alternativ är minneskort av typen SD-card som försetts med både radio och antenn för NFC, samt påklistrad NFC-teknik som kommunicerar med mobilen via Bluetooth.

Enligt nyhetstjänsten Nfctimes.com väntas 40 till 50 miljoner NFC-mobiler säljas under 2011, från tillverkare som Nokia, Samsung, LG, HTC, Research in Motion (Blackberry) och Motorola. Google kommer med en ny NFC-mobil om några veckor. Även Apple sägs arbeta med NFC i Iphone.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt