Nybyggarandan i Blekinge lockade stjärnforskare

2004-09-01 09:13  
Prorektor Claes Wohlin

Professor Claes Wohlin är rankad som en av världens främsta forskare inom programvarusystem. Tack vare hans meriter lockade högskolan till sig 86 miljoner kronor till ett stort forskningsprojekt.

- Jag vill att forskare runt om i världen ska nämna Blekinge när de diskuterar programvaruutveckling, säger han.

Claes Wohlin, världens 14:e
främste forskare inom
programvaruteknik, är nybliven
prorektor på Blekinge tekniska
högskola.
Foto: Jörgen Ragnarsson
Claes Wohlin har tidigare forskat i såväl Lund som Linköping. Han har även hunnit arbeta i industrin i flera år i början av 1990-talet.
- Jag såg problemen med storskaliga programvarusystem. Men då fanns det knappt någon forskning på området i Sverige, säger han.

Därför accepterade han erbjudandet att bygga upp en forskargrupp vid Lunds universitet. År 2000 kändes gruppen stabil. Att "sitta ytterligare 25 år i samma korridor" lockade inte Claes Wohlin. Han tackade ja till ett erbjudande från Blekinge tekniska högskola.
- Det finns fortfarande en nybyggaranda här.

Claes Wohlin uppskattar även det nära samarbetet med industrin, och att hans egen forskning tillhör ett av högskolans prioriterade områden. I dag leder han ett stort forskningsprojekt om avvägningar mellan olika kvalitetsegenskaper i programvara. Det gäller att väga exempelvis prestanda, tillförlitlighet, tillgänglighet, pris och säkerhet mot varandra. KK-stiftelsen har skjutit till 36 miljoner kronor, industrin bidrar med resurser för cirka 50 miljoner.

- Vi håller en erkänt hög klass på forskning och utbildning inom programvaruteknik. Det är en stor paradox att så få studenter söker sig till utbildningen, säger högskolans rektor Lars Haikola.

Claes Wohlin är stationerad i Soft Center i Ronneby, ett av högskolans tre campus. Är det inte en risk att ni tappar den kritiska massan när studenterna blir färre?
- Visst är det en utmaning att vara en liten högskola på tre orter, säger Claes Wohlin diplomatiskt.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer