Nya Windows plågas av batteriproblem

2010-02-05 09:57  

Den senaste versionen av Windows har visat sig ha ett svårt fel som drabbar batterierna i bärbara datorer. Microsoft felsöker, men hotas av en svår prestigeförlust.

En av fördelarna med Windows 7 skulle bli ökad batteritid för bärbara datorer. Systemet innehåller avancerade funktioner för att minimera strömförbrukning samt övervaka och styra batterier. Men redan för ett halvår sedan visade det sig att förhandsversionerna av Windows 7 led av svåra problem som drabbade just bärbara datorer.

Systemet ger falska varningar om felaktiga batterier, om den kvarvarande laddningen och avbryter laddningsprocessen i förtid. Det gäller maskiner från en lång rad tillverkare.

I rapporter från användare hävdas även att batterier skadats permanent.

Felet ligger, enligt Microsoft, mest sannolikt i en konflikt mellan Windows 7 och datortillverkarnas BIOS, den maskinnära programvara som sköter information om installerade komponenter. Systemet feltolkar informationen från batteriet. Brukstiden kan bli så lite som 15 minuter på en ny bärbar dator.

"Vi samarbetar med våra kunder för att hitta felorsaken, och kommer att ge information och riktlinjer så snart det är möjligt", uppgav Microsoft i ett uttalande.

Oavsett var felet sitter riskerar Microsoft en prestigeförlust för Windows 7, som skulle bli en revolutionerande ersättare till den hårt kritiserade föregångaren Vista.

Det finns idag inte några officiella uppgifter om vilka datorer som berörs, och om det rör enbart datorer som uppgraderats från Windows Vista till Windows 7 eller alla maskiner med det nya systemet.

Även Apple har drabbats av problem mellan operativsystemet och batteriet. Den senaste versionen av Mac OS X, 10.6.2, får vissa av Apples bärbara datorer att visa varningar om batterifel, eller låsa datorn i strömsparläge i förtid.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt