Nya trenden: Osmarta telefoner

2015-06-08 08:24  
En mobiltelefon som bara går att ringa med har goda förutsättningar att lyckas, tror Patrik Stoopendahl, antropolog och konsult. Foto: Light phone

En trend följs ofta av en mottrend, vilket håller på att hända inom mobiltelefonin.

Telefoner som inte kan användas till annat än gamla hederliga telefonsamtal är på uppgång och en kreditkortsstor variant har fått stor medial uppmärksamhet de senaste veckorna.

Tänk bort allt som gör dagens mobiltelefoner smarta: högupplösta bildskärmar, kameror, appar för strömmad video och musik och sociala nätverk. Light Phone har ingenting av det där, knappt ens en bildskärm. När många mobilanvändare drömmer om 5G tar Light Phone steget tillbaka till 2G (GSM) som kom för 25 år sedan.

Den marknadsförs som telefonen utan störande "rings, dings and pings". Tesen är att ju mer uppkopplade vi blir, desto mer missar vi av det verkliga livet runt omkring oss.

Upphovsmännen Joe Hollier och Kaiwei Tang har tagit fram prototyper och vänt sig till Kickstarter, en plattform för gräsrotsfinansiering, för att finansiera det fortsatta utvecklingsarbetet. Målet var 200 000 dollar och med tre veckor kvar av insamlingen är de uppe i drygt 300 000 dollar.

Telefonen är ett intressant exempel på en mottrend, eller något som är anti det som är trendigast vid ett givet tillfälle.

– Trendlandskapet har blivit mer komplext i och med digitaliseringen och vi ser fler skilda livsstilar. Att bara titta på det rent demografiska som ålder, kön och bostadsort är ganska förlegat och det förklarar inte vad mottrenderna beror på. Vi befinner oss i en situation där ett fenomen kan växa sig väldigt starkt på kort tid i vissa grupper. I andra grupper får det inget genomslag alls, säger Patrik Stoopendahl, antropolog och konsult på analysföretaget Kairos Future.

En sådan här telefon skulle kunna få ett jättestort genomslag i några sådana "subgrupper", tror Patrik Stoopendahl.

– Det kan till exempel handla om medvetna urbana föräldrar som vill vända sig bort från teknikhetsen.

Kan det bli så nästa år att den som vill vara helt rätt ska ha en osmart telefon i stället för den senaste smarta modellen?

– Det är absolut möjligt, men då måste telefonen fångas upp av ett antal nyckelpersoner eller kulturella hjältar i en viss nyckelgrupp. Det säger väl också en del om hur extremt lättfotade den här typen av trender kan vara, säger Patrik Stoopendahl.

Han pekar till sist på en faktor som talar till den nya mobilens fördel: enkelheten.

– Vi har gjort studier om teknik och det är påtagligt hur viktigt det är att den är användarvänlig. Det gäller att ta ner trösklarna till ny teknik och då spelar det ingen roll om det handlar om en bil eller en telefon.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: mobil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt