Nya spelkonsolen har dubbla skärmar

2012-12-18 07:00  

NY TEKNIK TESTAR. Nintendos nya spelkonsol Wii U har dubbla skärmar. Den ena är tv:n som konsolen kopplas till, den andra en liten sextummare som är inbyggd i handkontrollen. Kombinationen öppnar för nya sätt att styra spelen och att hålla en del hemligt för vännerna.

I soffan sitter två sjuåringar vända mot tv:n. Med vanliga, stavformade Wii-kontroller styr de Nintendos välkända rörmokarbröder Mario och Luigi på ett nytt äventyr. Bredvid, i en fåtölj, sitter fyraåringen, med ansiktet vänt ner mot knät.

Där ligger den stora nyheten med Nintendos spelkonsol Wii U: en, i jämförelse, gigantisk handkontroll som fått namnet Gamepad, vars utseende domineras av en drygt sex tum stor pekskärm.

Just i New Super Mario Bros U blir spelaren med Gamepad en osynlig kraft som hjälper Mario och Luigi. Genom att peka på skärmen kan fiender tillfälligt oskadliggöras och nya stenblock att hoppa på placeras ut.

Den andra titeln som Ny Teknik testar, Nintendoland, är en samling småspel tänkta att demonstrera vad som går att göra med en Gamepad. Som att se sig omkring i spelvärlden, genom att hålla upp kontrollen i luften framför sig och vrida den åt vänster och höger. Eller slänga iväg kaststjärnor genom att hålla den horisontellt i knät och svepa med fingret på skärmen. Den extra skärmytan kan också användas för att visa kartor, utrustning som spelaren har tillgänglig eller knappar som bara behövs i vissa spel.

Men i Nintendoland är det den digtiala kurragömmaleken som bäst drar nytta av de dubbla skärmarna. Spelaren som har Gamepaden gömmer sig och ser labyrinten där leken utspelar sig på sin skärm, medan de som letar ser sina spelfigurer på tv:n.

Nintendos nya spelkonsol ger många nya möjligheter och det ska bli spännande att se hur spelutvecklarna kommer att utnyttja dem i kommande spel som har stöd för en extra Gamepad. För dem som gillar sportspel kan det innebära taktikbyten i hemlighet, medan strategispelarna kan ge sina styrkor nya order i smyg.

Lär sig utvecklarna att utnyttja möjligheterna kan Wii U bli en fullträff.

Vasst och kasst

Vasst

Möjligheterna med en extra skärm i handkontrollen

Internetuppkoppling som bland annat ger tillgång till ett socialt nätverk kring Nintendos spel

De flesta spel och tillbehör till gamla Wii fungerar också med Wii U

Kasst

Batteritiden i den skärmförsedda kontrollen gör att den ofta används med strömsladden inkopplad

Spelen flyter bra, men i huvudmenyn går det överraskande trögt

Priset: 3 000 kronor för billigaste modellen

Spela på nya sätt

Vissa av titlarna går lika bra att spela på handkontrollen, vilket gör att tv:n inte behöver vara upptagen. Men det kräver att man sitter nära spelkonsolen då den trådlösa räckvidden bara är några meter.

Med en Iphone eller Ipad och Apple TV kan man också spela på dubbla skärmar, med funktionen Airplay.

En Android-telefon kan kopplas ihop med en Google TV, men då är telefonen bara en fjärrkontroll för Youtube.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt