Nya pengar till kiselkarbid

2010-01-28 12:57  

Det statliga investeringsbolaget Fouriertransform köper in sig i elektronikföretaget Norstel AB för 110 miljoner kronor (10,5 M€). Fouriertransform blir därmed den största ägaren i norrköpingsföretaget, som tillverkar kiselkarbidskivor för kraftelektronik.

Norstels fabrik i Norrköping stod klar för snart fyra år sedan. Där tillverkas kiselkarbid enligt recept från Linköpings universitet. Kiselkarbidplattorna ska bland annat användas för att tillverka kraftelektronik till fordonsindustrin.

Hittills har Eqvitec, Creandum och Northzon stått som delägare tillsammans med Sjätte AP-fonden. Nu tillför Fouriertransform ytterligare 110 miljoner kronor i utbyte mot nyemitterade aktier och konvertibler.

– Norstel har potential att bli en av världens ledande leverantörer av SiC-wafers som är en betydelsefull beståndsdel vid utveckling och produktion av miljövänliga hybridfordon, säger Fouriertransforms ordförande, Lars-Olof Gustavsson, i ett pressmeddelande.

Han konstaterar också att satsningen är riskfylld, men har stor potential om den lyckas. Norstel har ambitionen att bli den andra eller tredje största leverantören av kiselkarbidplattor i världen.

Nästan alla fordonstillverkare satsar idag på hybridfordon för både person- och lasttransporter. Då behövs kraftelektronik som tillverkas av kiselkarbidplattor av den typ som Norstel utvecklar och tillverkar. Elektroniken ska då användas för att styra elmotorer och batteriladdning.

Norstel har sedan starten fått cirka 315 miljoner kronor från ägarna. Men det kostsamma utvecklingsarbetet och den dyra produktionsutrustningen har gjort att pengarna tagit slut. Det har nu lett till att företaget rekonstrueras.

Fouriertransform bedömer dock företagets teknik att tillverka tretumsskivor som så lovande, att en snabb rekonstruktion behövs. Pengarna ska bland annat användas för att snabba på utvecklingsarbetet.

– Det känns bra att kunna bidra i ett projekt som redan har kommit långt med en stor potential, men som befinner sig i ett utsatt läge, säger Lars-Olof Gustavsson.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt