Nya Office Live har inga Officeprogram

2007-02-27 23:00  

Trots att namnet antyder en webbversion av kontorspaketet med samma namn, är Office Live i stället en snabbväg till marknadsföring på webben för småföretag.

I senaste versionen av Officepaketet för kontorsdatorer finns inte längre Frontpage, det väl spridda programmet för att göra webbsidor. Det ska ersättas av Web Expressions längre fram. Under tiden har den nya nättjänsten Office Live smyglanserats

i USA, med 250 000 användare. Nu ska den testas även i England, Tyskland, Frankrike och Japan.

- Den kommer inte till Sverige i år, men det är mycket troligt att den kommer längre fram, säger Anna Slänsby, produktansvarig hos Microsoft för Office gentemot småföretag, konsumenter och studenter.

Med tjänsten slipper småföretag engagera dyra webbkonsulter för att komma ut på webben. På bara ett par minuter är en domän registrerad. Dessutom är registreringen av domänen gratis och den har inte heller någon årsavgift, vilket är exceptionellt.

Programmet för att göra webbsidorna körs via webbläsaren och är mycket lätt att använda. Å andra sidan är man bunden till ett begränsat antal mallar för hur sidorna ska se ut. Men formgivning, färgsättning och textplaceringar går att variera på ett tusental olika sätt.

Tjänsten är också tänkt att fungera som en samarbetsplats för ett företags anställda som internt vill kunna dela på filer, ekonomisk information med mera. Det går också att låta kunderna få tillgång till delar av denna samarbetsplats. Anslutna användare får även e-post med företagets domännamn, kalender och kontaktbok.

Med tilläggstjänster som Accounting Express 2007 ingår bokföring, hantering av löner och andra administrativa uppgifter som har med företaget att göra. Det går också att få direktkoppling till försäljning av varor på auktionstjänsten Ebay.

Tjänsten är färdigtestad i USA och finns där i tre versioner: Basics, Essentials och Premium. Basics är gratis, men man måste stå ut med att det visas annonser under tiden man jobbar med sina sidor. Essentials kostar 20 dollar i månaden och Premium 40 dollar per månad.

I betalversionerna går det också att göra sina sidor med ett fristående program. Men alla sidor som gjorts tidigare i gratisversionen raderas då, inklusive biblioteken för dokument och bilder. Allt måste göras om från grunden om man graderar upp sig. Den som gjort det och vill gå tillbaka förlorar åter allt arbete. Betalversionerna ger också större utrymme, fler användare och tillgång till utökade funktioner.

Enkelheten gör Office Live idealiskt för den som vill komma igång snabbt och inte vill lägga ned mycket energi, men några funktioner är undermåliga. Ett exempel är det som ser ut som sökmotoroptimering. Det enda användaren får då är möjligheten att skriva in nyckelord och beskrivning för webbsidorna. En del sökmotorer, däribland Google, lägger liten vikt vid detta som enskild faktor vid prioritering av sökresultaten.

Om namnet Office Live behålls kan man hoppas att även ordbehandling och kalkyl via webbläsare tillkommer senare. Då blir det på allvar en konkurrent till Googles nättjänster med Office-program - Docs & Spreadsheets och Apps.

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt