Nya Nokia N97 mini visar Facebook var du är

2009-09-02 11:59  

En mindre variant av Nokias toppmodell N97 dök som väntat upp på onsdagen. Den har en ny funktion där användarna på ett ögonblick kan visa var de befinner sig på Facebook.

Med en knapptryckning kan du visa på Facebook exakt var du befinner dig, och även komplettera med någon känd plats i närheten som finns inmatad i Nokia Ovi Maps eller på din egen karta.

Det är tanken med tjänstenOvi lifecastingsom Nokia lägger in på nya N97 mini som första mobil, i samarbete med Facebook.

Så småningom ska tjänsten även bli tillgänglig för storebror N97 genom en uppgradering.

N97 mini som presenterades på onsdagen är aningen mindre och nättare än sin storebror.

Skärmen är på 3,2 tum i stället för 3,5, yttermåtten tre till fyra millimeter mindre på alla håll och vikten 12 gram lägre -- 138 gram.

Utförandet med ett utfällbart tangentbord är detsamma, men saknas gör navigationsplattan till vänster.

Mobilen ska börja säljas i oktober för 450 euro exklusive moms, vilket borde ge ett svenskt konsumentpris på omkring 5.800 kronor innan subventioner.

Samtidigt lanserade Nokia två andra modeller -- musikmobilerna X3 och X6.

X6 är en slags uppföljare till 5800 Xpress Music. Den har en 3,2-tums pekskärm och operativsystemet Symbian. Inbyggt är bland annat gps och kamera på fem megapixel.

X3 är en enklare variant utan pekskärm och med Nokias eget vanliga menysystem Series 40 -- dock den första enklare Nokiamobilen med en genväg till programbutiken Ovi Store, även om programutbudet för enklare mobiler är begränsat.

Både X3 och X6 ska säljas inom ramen för "Comes with Music", vilket innebär att användaren fritt får ladda ner kopieringsskyddad musik till datorn och mobilen under ett år och behålla den under mobilens livstid.

Musiken kan sedan endast flyttas till en ny Comes with Music-mobil.

Tjänsten introducerades i Storbritannien hösten 2008 och finns nu i ett tiotal länder, däribland Sverige, men har haft begränsad framgång. Enligt Forbes beslutade Nokia därför nyligen att skjuta upp lanseringen av Comes with Music i USA till 2010.

Mats Lewan

Mer om: Facebook Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt