Digitalisering

Nya Iphone väntas slå mot Xperia

Japanska mobiloperatören NTT DoCoMo börjar sälja nya Iphone 20 september, vilket väntas slå hårt mot Sony Xperiamodeller.

Publicerad

DoCoMo är den största av de tre dominerande japanska mobiloperatörerna. Men företaget har tidigare inte kommit överens med Apple om villkoren för att ta in Iphone i sortimentet.

Därför valde Apple i stället att låta den minsta operatören Softbank Mobile lansera Iphone på den japanska marknaden 2008 när modellen med 3g-teknik spreds över världen. För Softbank blev valet en succé. Iphone blev snabbt den mest populära smarta mobilen i Japan.

Tre år senare lanserade även operatören KDDI Iphone i sitt sortiment, dessa mobiler byggda för den alternativa 3g-tekniken cdma-2000 1x.

Succén för Iphone på den japanska marknaden har gjort att jätten DoCoMo, som trots allt har 60 miljoner kunder, tappat marknadsandelar. Med lanseringen av de nya Iphonemodellerna 5S och 5C hos DoCoMo väntas Apple etablera sig starkt på den japanska marknaden. Telekomanalytiker tror att lanseringen av Iphone även hos den största operatören kommer att slå hårt mot inhemska tillverkare av smarta mobiler, där Sonys Xperiamodeller är storsäljare.