Nya grepp i mobilkriget - lås upp mobilerna

2003-12-05 10:19  
Nokia 3650

Den Telenorägda mobiloperatören Djuice, som tvingat Comviq till ett veritabelt priskrig, uppmanar nu kontantkortskunder att låsa upp sina operatörslåsta mobiler. Djuice tipsar på sin hemsida vart man ska vända sig och vad det kostar.

Nokia 3650, en av de populäraste.
Det har blivit allt vanligare att mobiloperatörerna subventionerar mobiltelefoner som köps tillsammans med kontantkort. Men telefonerna är då låsta i ett år till den specifika mobiloperatören och efter det kostar det mellan 350 och 500 kronor att låsa upp mobilen så att man kan byta operatör.

Men nu har det dykt upp företag som erbjuder sig att låsa upp den operatörslåsta mobilen direkt - utan att vänta ett år - till en kostnad på bara 200-300 kronor.

- Verksamheten är laglig. Och vi gör inga ingrepp i telefonerna, säger Stefan Olsson, som tillsammans med Stefan Olgarsson driver företaget Mumien.se, som öppnar låsta mobiler.

Alla gillar inte tilltaget
Djuice tipsar på sin hemsida om just Mumien.se. "Lås upp din mobil och ring billigare", skriver Djuice - underförstått att man ska gå över till ett Djuice-kort eller Djuice-abonnemang.

- Det kan bli ett stort problem i framtiden, säger mobiloperatören Vodafones informationschef Johan Holmberg till Aftonbladet.

Och branschorganisationen Mobiltelebranschen MTB är inte heller glad över utvecklingen.

- Än så länge är det inte lika vanligt i Sverige som i andra länder. Men fortsätter det kommer det att leda till försämrade erbjudande och sämre konsumentvillkor, säger Mats Kolme, vd på MTB, till Aftonbladet.

Skickar koderna med e-post
Tekniken är enkel. De företag som utför upplåsningen har tillgång till de koder som krävs och skickar ut dem till kunderna med e-post. För närvarande gäller de mobiler från Nokia, Motorola, Panasonic och Siemens. Sony Ericsson mobiler är krångligare att låsa upp. De kräver kablar och dator.

Mumien.se publicerar en topplista över de mest populära mobilerna som man låst upp. I topp ligger fem Nokiamobiler - 3510, 3510i, 3200, 3650 och 7650. Sedan kommer Motorola C350 och därefter två Nokiamobiler - 7250i och N-Gage - och därefter Motorola V50 och Motorola C330.

Nu i december kommer Mumien.se att erbjuda upplåsning av fyra andra Motorolamobiler och de två nya Nokiamobilerna 3200 och 1100.

Man lovar också att ge sig på Sony Ericsson, Samsung och Sharp.

Nyteknik.se-läsaren Gunnar Karlsson tipsar också om sajterna www.unlock-online.com, som låser upp mobiler för sju dollar och www.tryctill.com, som låser upp Nokiamobiler gratis.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt