Nya Galaxy Note 8 blir rekorddyr

2017-08-24 10:33  
Iris-skanner, skärm nästan utan kanter och en smartare penna - listan på nyheter i Galaxy Note 8 kan göras lång. Foto: Samsung

Samsungs nya flaggskepp är fullpackad med nyheter som ska radera minnet av Note 7-floppen. Men priset är sällsynt högt – Note 8 kostar nästan 10 000 kronor.

Så var den här – telefonen som ska återställa marknadens förtroende för Samsung när det kommer till phablets, det vill säga smarta mobiler med stora skärmar.

Galaxy Note 8 lanserades i New York under måndagskvällen svensk tid.

Sedan starten har Note-serien utgjort Samsungs spjutspets när det gäller att introducera ny teknik till marknaden. Den rollen har till viss del tagits över av tillverkarens Galaxy S-linje, där vårens Galaxy S8 och S8 Plus är de senaste modellerna.

Men nya Note 8 är fortfarande fullspäckad med nya funktioner. Den mest iögonfallande är super amoled-skärmen på hela 6,3 tum. Det kan jämföras med Galaxy S8 och Iphone 7 Plus, med skärmstorlekar på 5,8 tum, respektive 5,5 tum.

Upplösningen ligger på 2960 gånger 1440 bildpunkter, och skärmen sträcker sig ändå ut i sidorna, med tunna ramar i övre och nedre kant. Konceptet kallas Infinity Screen på Samsung-språk.

Nytt för i är också att telefonen har dubbla kamerasensorer på baksidan. Dubbla kameror är en trend som flera andra konkurrenter redan har hoppat på. Bildsensorerna på Note 8 är på 12 megapixel och är försedda med en optisk bildstabilisering. Optisk zoom ligger på 2x, medan den digitala motsvarigheten är 10x.

Läs mer:

Läs mer: Expert: Mycket för Samsung att bevisa

Precis som tidigare Note-telefoner kommer årets modell med en specialanpassad penna som tillbehör. Genom att peka på skärmen med pennan kan telefonen bland annat översätta ord eller hela fraser till exempelvis engelska.

Note 8 drivs med operativsystemet Android 7.1.1 och hämtar sin processorkraft från Samsungs egna systemchipp Exynos 8895 med åtta processorkärnor.

För att låsa upp telefonen kan användarna välja mellan att skanna av sitt fingeravtryck, iris – eller hela sitt ansikte.

Allt detta kommer med ett rekordhögt pris. När Note 8 släpps i Sverige i mitten av september kommer telefonen att kosta 9 900 kronor. Det är cirka 1 300 kronor mer än priset på Note 7.

En tänkbar anledning till prishöjningen är att tillverkningskostnaderna har ökat – förmodligen på grund av skärmen nästan helt utan kanter. En krympande marknad för smarta mobiler gör också att tillverkarna förväntas höja priserna på sina toppmodeller då dessa genererar högst intäkter.

Samsungs ärkerival Apple förväntas gå på samma spår i och med lanseringen av nästa Iphone, som enligt uppgifter kan få en prislapp på 12 000 – 13 000 kronor.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt