Nya EU-regler hotar telekombranschen

2013-09-12 14:36  

EU-kommissionens förslag om bland annat slopad roaming gör att den europeiska telekombranschen hamnar ännu längre på efterkälken, enligt flera analytiker.<br/> – Läget är riktigt läskigt, säger Bengt Nordström, en av Sveriges ledande konsulter på området.

Operatörernas fortsatta utbyggnad av mobil- och bredbandsnäten kostar stora pengar och att i det läget dra in intäkter och dessutom ta extremt bra betalt för de frekvenser som krävs är rent kontraproduktivt, anser han.

Enligt den så kallade eurotaxan får operatörerna efter den 1 juli i år ta 2,53 kronor per minut för mobilsamtal ringda från ett EU-land till ett annat. För mottagna samtal är maxtaxan 0,74 öre per minut. EU-kommissionen sätter i sitt nya förslag taket för uppringda samtal till 19 cent plus moms, motsvarande cirka 1,75 kronor plus moms, som blir cirka 2,18 kronor.

Det skulle betyda en sänkning av dagens tak med drygt 30 öre per minut. För mottagna samtal ska ingen extra avgift tas ut, enligt förslaget.

Enligt Post- och telestyrelsen (PTS) uppgick de svenska operatörernas intäkter för roaming inom EU förra året till drygt 600 miljoner kronor.

Bengt Nordström, med mångårig erfarenhet från de flesta stora telekomaffärerna i Sverige, delar EU-kommissionens utgångspunkt för förslagen – Europa har hamnat på efterkälken. Bland annat utbyggnaden av nya 4G-nät (LTE) går långsammare här än i USA och stora delar av Asien.

– Politikerna borde gjort en analys av varför vi hamnat i den här situationen. Men den analysen saknas helt och i stället tycker jag kommissionen kommer med populistiska, kortsiktiga och konsumentvänliga förslag. De förändrar absolut inte förutsättningarna för den europeiska telekomindustrin till det bättre.

Att roamingen slopas förvånar honom inte.

– Där har operatörerna sig själva att skylla. De har varit så giriga kring roaming att det bara var en tidsfråga innan politikerna skulle agera.

Men han påpekar att EU redan infört en nedtrappning av roamingavgifterna som gett billigare priser.

– Den planen hade man kunnat fortsätta följa, men nu går politikerna lite klåfingrigt in och gör ytterligare ingrepp.

Telia Sonera är försiktigt med kommenterar och påpekar att förslagen kräver noggrann genomläsning. Klart är dock att ingen gör vågen hos den stora svenska operatören och att man inte anser att det här nödvändigtvis kommer att bli det slutliga förslaget.

– Det finns en hel del oklarheter som behöver tydliggöras och vilka effekterna blir för telekombranschen. När det gäller roaming finns det trots allt en kostnad för att överföra trafik mellan olika spelare och vem ska stå för den om priset blir noll? säger presschefen Salomon Bekele.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt