Nya cash till snabba bredbandsnät

2009-01-27 13:45  

Ett nytt sätt att förvandla kabeltevenät till snabba bredbandsnät har lockat Industrifonden att investera fem miljoner kronor.

Pengarna går till det två år gamla företaget QuiQom Systems i Älvsjö utanför Stockholm som utvecklar teknik för att använda kabeltevenätet för snabbt bredband i fastigheter.

Istället för att dra in fiber till varje lägenhet ansluts QuiQoms utrustning till ledningarna för kabelteve som redan finns i huset. Genom att utnyttja ett tidigare oanvänt frekvensutrymma kan data skickas lokalt i fastigheter med mycket hög hastighet. I dag tillåter tekniken en hastighet på 100 megabit per sekund till varje lägenhet. I nästa generations produkter kan den skruvas upp till cirka 300 megabit per sekund.

QuiQom vänder sig i första hand till stadsnätsoperatörer och har ett tiotal kunder. Enligt Lars Johansen, ansvarig för marknadsföring och försäljning hos QuiQom, använder ett par tusen hushåll företagets teknik.

- De nya pengarna ska vi nu använda för att bygga upp marknadsföring och försäljning i Sverige och Norden, säger Lars Johansen.

Till fördelarna hör att det blir billigare att använda kabeltevenätet jämfört med att dra fram fiber till varje lägenhet i befintliga fastigheter.

Tekniken, som kallas Q-lan, utvecklades ursprungligen i det numera nedlagda företaget Northspark där några av QuiQoms grundare har sin bakgrund.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt