Nya borkarbid-membran för hifi-högtalare

2014-12-16 09:35  
Membran av borkarbid. Foto: Mitsubishi Electric

Mitsubishi har utvecklat en ny metod att framställa högtalarmembran av borkarbid för mycket snabb ljudåtergivning.

Tack vare en ny sintringsmetod som kan utföras utan tryck har man lyckats tillverka högtalarmembran som kan reproducera ljud vid 12700 m/s. Hög ljudhastighet gör det möjligt att skapa komplicerade vibrationer för att återge både höga och låga frekvenser.

Material som används för att ljudhastigheter över 10000 m/s är diamant (17000 m/s), borkarbid (13400 m/s och beryllium (11500 m/s).

Enligt Mitsubishi Electric är borkarbid det bästa materialet för att ge såväl hög ljudhastighet som måttliga interna förluster.

Företaget har tillverkat högtalarmembran av borkarbid sedan 1989, men med den nya sintringsmetoden kan ljudhastigheten öka och membranstorleken öka till diametern 100 mm jämfört med 75 mm med tidigare tillverkningsmetoder.

De nya membranen ska användas i hi-fi-högtalare för hemelektronik, i bilhögtalare och i audivisuella system.Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt