Nya besked om förseningar kring Rakel

2007-11-22 13:19  
Problemen med Rakel har gjort att Krisberedskapsmyndigheten omförhandlat med levernatörerna.

Problemen kring polisens nya radiosystem Rakel har gjort att Krisberedskapsmyndigheten valt att omförhandla kontrakten med sina leverantörer. Systemet ska finnas på plats som planerat år 2010, men flera delar senareläggs. Driftskostnaderna kommer dessutom att bli högre än tidigare beräknat.

Tidigare har Ny Teknik berättat om leveransproblemen kring polisens nya radiosystem Rakel i etapp ett och två. Anledningen till stoppet var då att kvalitén på leveranserna var för dåliga för att Krisberedskapsmyndigheten skulle vilja ta emot systemet.

Nu har Krisberedskapen fått nog. Tiderna för de framtida leveranserna har omförhandlats meddelar Nils Svartz, chef för Rakelenheten på Krisberedskapsmyndigheten.

- Eftersom det blev förseningar när det gäller leveransen av både den första och andra etappen har vi bestämt oss för att se över detta. Våra kunder har inte kunnat lita på leveranstiderna och nu har vi fört diskussioner med konsortiet och kommit överens om nya tider, säger Nils Svartz.

Konsortiet består av Saab, EADS och Eltel Networks som bygger Rakelsystemet på uppdrag av Krisberedskapsmyndigheten.

75 procent av användarna
Idag finns etapp ett till tre på plats, vilket innefattar hela södra Sverige samt östkusten upp till och med Gävleborgs län.

- Idag finns 75 procent av våra kunder inom de här etapperna och det täcker 25 procent av landets yta, säger Nils Svartz.

Om allt går som planerat kommer systemet alltså att finnas på plats 2010, men resterande delar kommer att ha en jämnare utbyggnadstakt.

- Vi har lärt oss av de tidigare leveranserna och prioriterar kvalitet före tid. Det gör att vissa etapper inte finns på plats förrän senare. På det här sättet får vi tid att planera och förbereda innan vi får leveranserna och då vi fått leveranserna, säger Nils Svartz.

50.000 användare år 2012
Målet är att få in 50.000 användare men Krisberedskapsmyndigheten räknar inte med att det sker förrän 2012.

Nu står det klart att även driftskostnaderna kommer att öka. Från 2012 beräknas de ligga på 600 miljoner kronor per år, varav 214 miljoner är ränta och amorteringar på lån, främst från staten.

Tidigare beräknade Krisberedskapsmyndigheten att det skulle kosta 480 miljoner kronor per år.

Glömde bort tunnlar och Öresundsbron
Huvudsakliga anledningar till de ökade kostnaderna är dels att de som gjorde de ursrpungliga planerna för Rakel glömde bort att räkna med täckning bland annat på Öresundsbron, i tunnelbanan och i andra tunnlar, dels att erfarenheter från stormen Gudrun gjort att Krisberedskapsmyndigheten velat förstärka tillgången på reservkraft.

Regeringen har därför gett Krisberedskapsmyndigheten klartecken att genomföra de här förbättringarna vilket gör nätet dyrare.

Yvonne Edenholm

Mer om: Rakel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt