Ny webbtjänst kan stoppa hälarna på nätet

2005-08-17 09:49  
Fritt fram för hälare

Handel med stöldgods på internet är ett växande problem och annonssajter som Blocket och Koll har svårt att hålla rent från hälare. Men nu kan lösningen vara på väg – nättjänsten Kollaserienummer.se.

Företaget IT-Vision, med it-entreprenörerna Pär Brumark och Martin Alfridh, förhandlar med polisen om att få tillgång till polisens register över stöldanmält gods och tanka över det till internettjänsten Kollaserienummer.se, skriver webbtidningen Realtid.se.

De stora annons- och auktionssajterna ska sedan erbjuda en automatisk länk till Kollaserienummer.se där man skriver in en varas serienummer och gör en sökning i polisens stöldregister.

Pär Brumark, IT-Vision.
- Det handlar om att hålla stulet gods borta från internet. Att helt enkelt skrämma bort hälare hälare från internet, säger Pär Brumark till Relatid.se.

Snabb och gratis information
Om polisen ger klartecken till samarbete kan Kollaserienummer.se vara igång i höst.

Då kan köparen få besked direkt om det handlar om stulna varor. Den informationen finns tillgänglig redan i dag, men bara via telefon med polisen.

- Allmänheten ska snabbt och gratis kunna få uppgifter ur polisens databas över stöldanmälda objekt på vår sajt, säger Pär Brumark.

Lagen om handel med begagnade varor innebär att den som säljer fler än tio varor per år måste registrera sig hos polisen. Men det gäller inte internethandel utan bara auktionshus och antikhandlare.

Därför har det i praktiken varit fritt fram för hälare att lägga ut stöldgods för försäljning på annons- och auktionssajter.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt