Ny webbtjänst håller <br></br>koll på statliga utgifter

2010-03-09 11:28  
Jonas Lejon

En ny svensk webbtjänst riktar ljuset mot svenska myndigheters utgifter, och på företag som fakturerar staten. En del information är gratis, och mot betalning kan man få utförliga listor över vad olika företag har fakturerat staten.

Det är entreprenörenJonas Lejonsom startar webbsajtenGovdata.se.

På sajten listas svenska myndigheters utgifter. Uppgifterna som är publika hämtas genom affärssystemetAgressovilket används av en majoritet av myndigheterna.

Enligt Jonas Lejon har sajten information om 90 procent av myndigheternas utgifter.

Under varje myndighet finns utgifterna uppdelade efter område, och under varje område är samtliga transaktioner angivna med uppgift om vilket företag som fakturerat.

Det går även att söka baklänges för att se ett visst företags affärer med svenska myndigheter.

Man får då ett smakprov med ett tiotal transaktioner.

Vill man ha fler uppgifter om företaget kostar det – mellan 700 och 1.500 kronor får man betala för en utförlig lista med ett företags transaktioner mot myndigheter. Det kan röra sig om allt från några tiotal till flera tusen transaktioner.

I förlängningen hoppas Jonas Lejon dock att uppgifterna ska kunna finansieras med exempelvis reklam. Han planerar också ett så kallat API – ett sätt för programmerare att bygga nya tjänster ovanpå sajtens information – och all data ska då vara tillgänglig via API:et.

Topplistor och kommentarsfunktioner finns också på sajten.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt