Ny Ubuntuplatta jobbar extra som pc

2016-02-08 10:06  
Foto: Canonical

Ubuntu hoppas att en hybrid mellan surfplatta och pc ska locka användarna till Linux. Nu kommer första plattan tillsammans med spanska mobiltillverkaren BQ.

Canonical, företaget som står bakom den populära linuxdistributionen Ubuntu, tar upp kampen med Microsoft om att ta fram en pryl som är både en mobil och en stationär pc på samma gång. Första Ubuntu-produkten som ska klara av tricket är en surfplatta utvecklad tillsammans med spanska mobiltillverkaren BQ. BQ har tidigare tagit fram telefoner med Ubuntus mobila operativsystem. Till skillnad från det gamla systemet ska det nya fungera mobilt med pekskärm i plattan som en traditionell Linux-pc när ett tangentbord och en mus ansluts.

Flera tillverkare har tidigare försökt att ta fram telefoner som kan fungera också mer som en traditionell pc. Motorola sålde till exempel under en period en mobil-docka som förvandlade telefoner i serien Atrix och Razr till en bärbar linuxdator. Konceptet blev ingen succé.

Microsoft försöker med sitt Continuum göra något liknande med Windows Phone. Till skillnad från Ubuntu kräver Microsofts lösning en speciell docka för att koppla upp telefonen i "pc-läge".

I ett pressmeddelande i samband med den nya plattan säger Canonicals vd Jane Silber att användaren ska få allt som hen väntar sig av en pc med Ubuntu i den nya plattan, och att företaget planerar liknande funktionalitet också i mobiltelefonen.

Canonical tror att surfplattor som fungerar som pc kommer att vara intressanta både på jobbet och hemma. På jobbet eftersom plattan ska fungera tillsammans med lösningar för virtuella skrivbord och olika lösningar för tunna klienter. För hemanvändaren handlar det enligt företaget mer om nyttan med att kunna ansluta till en större skärm för att få bättre överblick med ett gränssnitt som är anpassat för skrivbordsarbete.

Plattan som BQ nu ska börja sälja heter Aquaris M10 Ubuntu Edition och är byggd med en fyrkärnig processor från Mediatek. Canonical har ännu inte meddelat vad plattan ska kosta när den når konsumenten.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Mer om: Ubuntu

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt