Ny teknik underlättar fusk på högskoleprov

2016-03-01 06:09  
Foto: TT

Teknikutvecklingen är ett bekymmer för högskoleprovet. Drygt 50 personer bedöms ha fuskat på provet i höstas med hjälp av tekniska hjälpmedel.

I höstas fick Universitets- och högskolerådet, UHR, ett tips om att ett storskaligt fusk planerades på högskoleprovet. Provsidorna skulle filmas och skickas till kumpaner utanför som sedan skulle skicka de rätta svaren tillbaka via hörsnäckor.

Om det sedan gick till på det sättet är oklart. Men drygt 50 personer bedöms ha fuskat på provet. Deras svar är så lika att det inte är sannolikt att det beror på slumpen. Fusket har troligtvis gjorts med hjälp av otillåtna tekniska hjälpmedel.

– Det har pratats om någon form av mikrokameror i pennor eller klockor, som skickar bilder till någon som svarar tillbaka i små hörlurar. Tekniken har utvecklats snabbt och mycket utrustning har blivit billigare så det är inga stora investeringskostnader, säger Tuula Kuosmanen, chef för analysavdelningen på UHR, som ansvarar för högskoleprovet.

Bland de cirka 50 som bedöms ha fuskat finns fem personer som hade antagits till läkarprogrammet på Karolinska institutet i januari. Där krävdes 1,8 i resultat på högskoleprovet för att komma in. När UHR återkallade de fem studenternas provresultat tvingades de sluta på utbildningen.

– Det är väldigt angeläget att UHR kan säkerställa provresultaten. Det här är jättebeklagligt, säger Åsa Nandorf, chef på KI:s studieadministrativa enhet.

Teknikutvecklingen har lett till att kameror har blivit allt mindre och billigare. Det är ett bekymmer för UHR eftersom det blir lättare att fuska.

– Det är svårt att upptäcka sånt just vid provtillfället, så det är först vid svarsanalyserna man kan se fusket och det tar mycket tid och resurser, säger Tuula Kuosmanen.

Fusk med tekniska hjälpmedel är dessutom svårt att förhindra.

– I alla fall med nuvarande regelverk, säger hon.

Provvakterna har till exempel inte rätt att beslagta misstänkt teknisk utrustning. Fusk på högskoleprovet är inte heller ett brott som kan utredas av polisen. Men UHR vill få till stånd en regeländring så att varje person som skriver provet ska försäkra på heder och samvete att den följer gällande anvisningar. Då skulle fusk innebära att man begår brottet ”osann försäkran”.

UHR överväger även tekniska åtgärder för att hindra fusk. Men vilka de är avslöjas inte.

Har ni övervägt störningsutrustning som slår ut elektronisk kommunikation?

– Nej, vi har inte tittat på det än. Vi får väl skanna av vad som är möjligt med rådande regelverk, säger Tuula Kuosmanen.

UHR ser även ett nytt, digitaliserat högskoleprov som ett sätt att förhindra fusk i framtiden.

– Med ett sådant prov kan man laborera mer med ordningen på frågorna, så att de inte behöver komma i samma ordning till alla utan kan slussas ut på olika sätt. Men det är stort och komplext att digitalisera hela provgenomförandet, säger hon.

Tanken med ett sådant prov är att det skulle göras i särskilda provlokaler med avsedd utrustning. Nackdelen är kostnaden för utrustningen, medan fördelen är att provet skulle kunna hållas vid fler tillfällen än de två gånger per år som sker i dag.

I Kina har drönare tagits till hjälp för att avslöja fuskande studenter, vilket Ny Teknik tidigare har berättat om. Där har det förekommit att studenter har fått hjälp med de rätta svaren genom öronsnäckor. Nu används drönare som flyger över studenterna i de stora salarna, med hög takhöjd, och skannar efter radiovågor.

Andra teknikbaserade sätt att fuska som tidigare har avslöjats i Kina är Google-glasögon samt fingeravtrycksfilmer som lurar fingeravtrycksläsare att rätt person skriver provet när det egentligen är en spökskrivare.

Så avslöjades fusket

Det är analyser av likheter i provsvaren som har lett till att 51 fuskare på högskoleprovet har avslöjats. Först kom UHR fram till att 42 provsvar uppvisade identiska svarsmönster. I slutet av november fick dessa 42 personer därför underkänt på provet.

Sedan fick UHR ett nytt tips, som uppmanade myndigheten att titta närmare på ytterligare nio personers resultat, så analyserna fortsatte. Även dessa svar hade stora samstämmigheter, både för felaktiga och korrekta svar, vilket ledde till att UHR återkallade dessa provresultat.

Linda Nohrstedt

Mer om: Högskoleprovet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt