Ny Teknik testar Telia i Himalaya

2010-12-10 13:24  

NY TEKNIK TESTAR. Ny Tekniks reportrar tog sig till Mount Everest för att testa Telias högst belägna basstation på drygt 5 000 meters höjd. Testpatrullens omdöme: Knappt godkänt Telia!

Här är den, världens högst belägna basstation för 3G. Den finns på drygt 5 000 meters höjd i närheten av Mount Everest och drivs med solceller.

Stationen är placerad bland stenblock och sand i utkanten av byn Gorak Shep, i skuggan av berget Kala Patar. Masten och solcellsmodulerna för tankarna till en månlandning.

Bakom höjdrekordet står Telia Soneras nepalesiska dotterbolag Ncell.

Totalt har Telia/Ncell byggt 8 basstationer på vägen upp till Everest från staden Lukla, varav 5 med 3G - Lukla, Namche Bazaar, Everest View Hotel, Tyangboche and Gorakshep.

Stationerna drivs av solceller och kan lagra solenergi i batterier. Basstationen i Lukla har även en dieselgenerator som back-up.

Att bygga 3G-stationer i närheten av Mount Everest ger bra PR för operatörerna, men bakom satsningen ligger en hård konkurrens mellan flera bolag om abonnenterna på den nepalesiska landsbygden.

- I städerna är marknaden redan mättad, tillväxten sker nu i den mer glest befolkade områdena, säger Thomas Jönsson, informationschef på Telia Sonera.

Telia/Ncells mål är att erbjuda mobil täckning till över 90 procent av befolkningen i Nepal i slutet av 2011.

Kina var först med att introducera mobiltelefoni vid Mount Everest.

Lagom till OS i Peking 2008 installerade China Mobile basstationer för telefoni på norra sidan av berget.

Ncells/Telias teknik började användas i slutet av oktober i år. Täckningen är än så länge ”sådär”, enligt Ny Tekniks testpatrull, som nyligen vandrade från Lukla till Gorak Shep.

- Vi har haft lite problem i inledningen och skruvar just nu på tekniken för att få bättre täckning, säger Thomas Jönsson.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt