Ny teknik hjälper polis att hitta försvunna

2017-02-09 08:06  
Nya systemet använder gps-positionering. Foto: Alamy

Polisen har lanserat ett nytt positioneringssystem som kan hjälpa spårlösa att hitta tillbaka till sina hem.

– Det behövs ingen app. Det räcker med att ringa larmcentralen så hittar vi dig, säger polisen André Westberg till TT.

Systemet går ut på att den nödställde larmar polisen och sedan får tillbaka ett sms med en länk. Klickar man på länken får polisen upp en karta som kan följa personen i realtid med omkring 15 meters noggrannhet.

Positioneringssystemet började som ett pilotprojekt på polisregion Nord, men har sedan årsskiftet blivit tillgängligt för allmänheten.

– Det fungerar jättebra och hittills har vi haft flera lyckade insatser, säger André Westberg, gruppchef och RLC-befäl på polisregion Nord, till TT.

Läs mer:

Läs mer: Ny svensk dna-forskning kan lösa svåra brott

Ett exempel var när en kvinna körde fast i djupsnö i Norrlands inland och inte visste var hon var, berättar han.

– Det räckte med att hon kontaktade oss och så kunde vi skicka en fjällräddare. Det kan också användas om man har råkat köra på en älg och är vilse ute i landsbygden eller om man vill anmäla hittat stöldgods.

Systemet fungerar för alla som har en smartphone med gps. Det krävs också att telefonen har täckning, påslagna trafiktjänster och aktiverad datatrafik.

– Vi ger också ut en guide för vilka inställningar man måste ha i mobilen för att hjälpa dem som inte vet hur man slår på alla tjänsterna, säger Westberg.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Polis Gps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt